Dişlerine İmplant Düşünüyorsan Okumalısın
Hepimiz dişlerimizin sağlıklı olmasını isteriz. Yemek yemek, konuşmak, yüz estetiği ve daha birçok şeyi dişlerimiz aracılığıyla yapıyoruz. Bu nedenle dişlerimize çok iyi bakıyoruz ama ne yaparsak yapalım bazen genetik, bazen çevresel faktörler ile bazen de yediklerimize ve içtiklerimize bağlı olarak dişlerimiz çürümeye başlıyor. Diş çürümesini erken fark edip önlem alırsak çok kısa ve çok ucuz yöntemler ile tedavimizi tamamlayıp dişimizi kurtarıyoruz. Erken fark edemediğimiz durumlarda, çürük dişlerimizde çok harabiyet yaptıysa ve hekimimiz dişin çekileceğini söylediğinde maalesef dişimize elveda demeniz gerekiyor. Yetişkin bireylerde çekilen dişler süt dişi olmadığından yerini yeni bir diş çıkamayacak biliyoruz. Diş çekiminden sonra çekilen dişin yerine en az doğal dişiniz kadar dayanıklı ve sağlıklı bir diş ilavesi yaptırmak istiyorsanız mükemmel bir seçenek olan implant tedavisini tercih edebilirsiniz. Eksik dişlerimizin yerine konulan bu implantlar hakkında öğrenmek istediğiniz tüm cevapları bu yazımızda göreceksiniz.
İmplant Ne Demek?
Eksik dişlerin köklerinin yerine konulan titanyum kaplı metal çubuklardır. Diş eksikliğinde yandaki dişlere hiç bir zarar vermeden, yandaki dişlerden aşındırma yapılmadan, sadece titanyum kaplı metal çubuktan destek alınarak boşluğun doldurulması işlemidir. Türkiye de başta olmak üzere dünya çapında en çok tercih edilen tedavi seçeneklerinden biridir.
İmplant Nasıl Yapılır?
Diş eksikliği bulunan bölgedeki kemiğin yapısı, genişliği ve uzunluğu incelenir. Kullanılacak olan implantın boyu tespit edilir. İmplant yaptıracak olan hastaya sınırlı uyuşturma yapılır. Diş eksikliği olan bölgedeki yumuşak doku kaldırılır. İmplatın yapılacağı yere işaret konarak işleme başlanır. Çene kemiğine implantın genişliği kadar yuvalar açılır ve implant yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra bu titanyum vidaların üzeri diş eti ile kapatılır ve uzun bir süre implantın kemikle kaynaşması beklenir. Yaklaşık olarak 2 ile 4 ay arasında değişen bu bekleme süresi bittiğinde kemik ile kaynaşan implantın çevresindeki diş etini şekillendirmek amacı ile diş eti başlığı takılır. Bu ikinci aşamada da en az 1 haftalık bekleme süresi bulunuyor. İmplantın üzerine takılan başlık 2 haftanın sonunda çıkarılıyor ve 3 aşamaya geçiliyor; Ölçü aşaması. İmplanta uygun dişin yüklenebilmesi için ölçü alınıyor ve dişleriniz hazırlanıyor.
İmplant Kimlere Yapılır?
Diş eksikliği olan bireylerin tercih ettiği implant neredeyse herkese yapılabilir.18 yaşından küçük bireylerde çene kemiğinin büyümesi tam olarak bitmediğinden implant yapılamaz.
Hekiminizin muayenesi sonucu kemiklerinizde veya sağlık durumunuzda herhangi bir problem yoksa implant yapılabilir.
İmplant Yaparken Ağrı Olur mu?
İmplant tedavisi bu şekilde ayrıntılı olarak anlatıldığında kulağa çok korkutucu gelebilir ama kesinlikle öyle değil. Herhangi bir diş çekiminden bile daha kolay olan bu işlem çok kısa sürmekte. Bu kadar kısa ve kolay olan implant işlemini yaptırırken ağrı hissetmeyeceksiniz. İşlemden önce yapılan anestezi sayesinde oluşabilecek olan ağrı engellenecektir.
Diş İmplantı Fiyatları
İmplant fiyatları yapılan kliniğe, yapan hekime, implantın sayısına, işlemin zorluğuna ve implantın markasına göre değişmektedir. Tek diş için implant fiyatları 2000 tl ile 6000 tl arasındadır. Türk malı çok az marka olduğundan implantlar dolar veya euro para birimi ile temin ediliyor bu da implant fiyatlarının sürekli bir değişim içinde olmasına sebep oluyor.
En İyi İmplant Markaları
İmplant yaptıracak olanların kafalarındaki en büyük soru işaretlerinden biridir implant markaları. Hangi implantı tercih etmeliyim, hangi implant daha iyi sorularına cevap arayan hastalar için bir kaç önerimiz var. Dünya çapında 1000 e yakın implant markası ve firması bulunuyor. İmplantların kendi aralarında bu kadar farklılık göstermesinin birçok sebebi var. İmplant boyları, yüzeyleri, şekilleri ve implantın yüzeyinin farklı olmasından dolayı çok sayıda implant yeni bir marka ile piyasaya sürülmüştür. Diş hekimlerinin önerdiği markalar ise genel olarak İsveç ve Alman kökenli olan implantlardır. İmplant tedavisinin başarısı en çok etkileyen kriterlerden biri olan implant markalaları, kötü bir implant kullanıldığında yapan hekim ne kadar iyi olursa olsun uzun süre ağızda kalmayı başaramayacaktır. İşte İmplant yaptıranlara önereceğimiz, gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz implant markaları ;
- Straumann
- Nobel biocare
- Osstem
- İmplance
- Nucleoss
İmplant Disin Ömrü Kaç Yıl?
İmplant diş tıpkı gerçek dişlerimiz gibi düzenli bakım ve ağız hijyeni gerektiriyor. Kemikle tamamen kaynaşmış olan bir implantı ömür boyu kullanabilirsiniz sadece dikkat etmeniz gerek bir kaç şey var; Temizlik ve düzenli olarak diş hekimi kontrolü.
Zirkonyum mu Porselen mi?
İmplant diş yapılırken titanyum kaplı metal çubuk diş kökünün yerine geçiyor. Dişin üst kısmının yapılması için ise çeşitli materyaller kullanılıyor, bunlardan biri zirkonyum, diğeri ise metal alt yapılı porselen. Çoklu diş kayıplarında implantların üst kısmının kuvvete karşı koyabilmesi için bir miktar esnemesi gerekiyor ve bunu metal alt yapılı porselen çok güzel yapıyor. Porseleni uzun köprülerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zirkonyum ise diş etiyle barışık çok sağlam bir materyaldir. Fiyat olarak porselenden biraz daha pahalı olsa da fiziksel özellikleri porselene göre daha iyidir. Zirkonyum çoklu diş eksikliğinde uzun köprülerde kullanıldığında bu materyal çok esneme yapamadığından kırılmalar meydana gelebilir.