Sponsorlu Reklam

Burun Yanmasına Ne İyi Gelir?

Sponsorlu Reklam

Günümüzde insan fizyolojisinin tanımı oldukça geniş olduğundan dolayı tedavi yolları da bu bağlamda genişlemiştir. Eski zamanlara nazaran tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanlar sağlık ile ilgili en ufak rahatsızlıklarında dahi doktorlara ya da güvendikleri bir sağlık kuruluşuna danışabilmektedirler. Bu durum her ne kadar sağlık kuruluşlarının ve doktorların iş yükünün artırsa da insanların ortalama ömürleri de bu bağlamda yükselmiştir.

Günümüzde burun yanması da insanların çokça şikayetçi olduğu ve kendisini rahatsız ettiği hastalıklardan birisidir. Birçok kimse sırf burun yanması nedeniyle eczacılara ya da doktorlara koşmakta ve burun yanmasına ne iyi gelir diye araştırmaktadırlar. Çoğu zaman basit bir burun rahatsızlığı olarak görülen burun yanması bazı zamanlar arkasında önemli bir rahatsızlığı barındırabilmekte ve hatta büyük bir hastalığın dahi habercisi olabilmektedir.

Sponsorlu Reklam

Burun yanması genel itibariyle burun içinde bulunan hassas yüzey üzerinde meydana gelen herhangi bir semptom üzerine duyulan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ise belli başlı birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden birkaçı ise grip, saman nezlesi, üşütme gibi hastalıklar olarak sayılabilir ve bu hastalıklar birçok kişide kolaylıkla burun yanması meydana getirebilir.

Burun Yanması ve Hapşırma

Burun yanması ve hapşırma arasındaki ilişkinin türü neden sonuç ilişkisidir. Birçok kişi sebebi bilinmeyen bir şekilde burun yanmasına maruz kaldığında doğal olarak burnun vereceği ilk tepkilerden birisi de hapşırmak olacaktır. Hapşıran bir insanın burnunun kısa vadeli de olsa rahatsız olduğu bellidir. Burun içi dokusu ve özellikle sinüsler burun boşluğu içerisinde çekilen hava içerisinde herhangi bir yabancı cisim ile karşılaşırsa bu durumda burun iç dokusu alarm vermeye başlayarak hapşırık için gerekli koşulları sağlayacaktır.

Yabancı bir madde ile karşılaşan sinüsler, bu yabancı cisimciklerin ya da gözle görülemeyecek olan zerreciklerin vücuda ve insan anatomisine zararlı olduğunu düşünerek gerekli sinirleri uyaracaktır. Uyarılan sinirler sonucunda hapşırma eylemi için gerekli olan ileti olağan dışı bir hız ile beyne ulaşır ve böylece beyin düşünmeden direkt olarak hapşırma konutunu duyu sinirlerine gönderir. Bu komut üzerine organlar işlevlerini doğal bir şekilde gerçekleştirerek hapşırık meydana gelir.

Sponsorlu Reklam

Hapşırık anında ciğerlerdeki ve burun boşluğundaki hava şiddetli bir şekilde dışarıya püskürtülür. Bu püskürtme eylemi sırasında kalp ani bir hareket üzere durur. Ancak bu durma faaliyeti uzun süreli olmaz ve kalp tekrardan atmaya başlar. Böylece hapşırık işlemi gerektiği gibi tamamlanmış olur. Hapşırık sonucunda burunda yer alan sinüslere kaçmış olan ya da boğazda bulunan yabancı cisimler dışarıya atılmış olur.

Bazı kimselerde tek bir hapşırık üzerine yabancı zerreler atılamaz ve hapşırık ardından nefes aldıktan sonra duyu sinirleri yabancı zerreler en büyük açıklık olan ağızdan atılana kadar komutları beyne göndermeye devam eder. Duyu sinirlerinin yabancı maddeleri hissetmesi ve iletiyi göndermesi sırasında da doğal olarak burun içi yanması meydana gelmektedir. Hapşırdıktan sonra birçok kişinin burnunun yanması da bu bağlamda geçmekte ve kişiler de rahatlamaktadırlar. Burna toz, duman ya da yabancı maddelerin girmesi de böylece burnun yanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Burun Yanması Neden Olur?

Burun yanması pek çok kimsede meydana gelebilen ve toplumda oldukça sık rastalnan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çoğu kişi tarafından burun yanması neden olur diye düşünülmez, önemsenmeyip dikkate alınmaz. Ancak sık tekrarlayan bir burun yanması önemli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Olağan karşılanan burun yanması genel olarak kişinin burun boşluğunda temiz olarak bulunması gereken havanın ciğerlere rahatsızlık verecek düzeyde kirli olmasıdır.

Kirli olan hava hem sinüsler ve duyu sinirleri hem de bronşlar bakımında olumsuz sonuç doğurmaktadır. Bu nedenle vücut alarm olarak ilk başta burun yanması ardından ise hapşırık eylemini  ortaya sürer. Burun yanması kirli havanın dışında ağır ve kimyasal hava soluma sonucunda da gerçekleşebilmektedir. Ciğerlere kirli hava kadar zararı olmasa da yine de az bir miktar dahi olsa zararı bulunan bu ağır hava burun içi dokusunun sızlamasına ve burun yanmasına sebebiyet verir.

Buna ek olarak burun yanmasının bir diğer sebebi de fazla parfüm kokularına maruz kalmaktır. Özellikle parfüm satılan yerlerde çalışan kimselerin sıkça yakındığı durumlardan birisidir burun yanması. Yoğun kokuya maruz kalma, burun iç duvarındaki dokunun hassaslaşmasına ve böylece yanmaya başlamasına neden olur.

Sponsorlu Reklam

Burun Yanması ve Akıntı Neden Olur?

Burun yanması ve akıntı neden olur sorusuna cevap vermek için önce burun yanmasının sebepleri tespit edilmelidir.Burun yanması, ağır kokular, zararlı kimyasalların solunması veya hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık üzerine burun iç duvarı hassaslaşmaya başlar ve burun yanması meydana gelir. Burun yanması sürekli olarak devam ettiği takdirde yavaş yavaş burun akıntısı meydana gelir ve kişi ilk olarak kendisinin grip ya da nezle zanneder. Oysaki durum bütün bunlardan çok farklı olabilir. Burun yanması kişide rahatsızlık meydana getirmesinden itibaren bu yanma türü engellenmezse burun hassaslaşacak ve doğal olarak sinüsler de bu olumsuz şarttan etkilenecektir. Böylece burun yanması da burun akıntısını beraberinde getirecektir.

Burun Yanması Korona Belirtisi Midir?

Birçok kişinin sandığının aksine burun yanması korona belirtisi midir sorusunun cevabı hayırdır. Koronavirüs hastalığı daha çok şiddetli ve önü alınmayan devamlı öksürük, ateş, halsizlik, eklem ve sırt ağrıları olarak kendisini göstermektedir. Bütün bunlara ek olarak burunda tıkanıklık da meydana gelebilmektedir. Ancak başlı başına sadece burun yanması kuvvetli bir korona belirtisi olarak sayılmamaktadır.

Hamilelikte Burun Yanması

İnsanlar çoğu zaman ağır buldukları ya da solurken rahatsız oldukları kokuları ilk başlarda yadırgasalar dahi daha sonra kısa zamanda burun bu farklı koku tipine alışmaktadır. Ancak hamilelerde ise durum daha değişik bir hal alır, hamile olan kişi hamile olmadığı zaman diliminde duymadığı kokuları hamile olduğu zaman zarfında çok rahat bir şekilde hissedebilir ve bu durumdan rahatsız olabilir. Bunun nedeni hamile olan kimselerin normal bir insana göre çok daha hassasiyet taşımasıdır. Böylece fazla ve yoğun bir şekilde solunan hava hamilelikte burun yanması sorununa neden olabilir.

Sponsorlu Reklam

Gripte Burun Yanması

Hasta olan bireylerde burun yanması çok daha şiddetli olarak kendisinin gösterebilmektedir. Bu nedenle saman nezlesi ya da grip olan kişilerde ilk belirtiler burun yanması ve burun içi dokunun kaşınması ya da burun sızlaması olarak kendisini gösterir. Grip sırasında burun en hassas organlardan biri haline dönüşür. Grip zaten hastalık evresinde hem burun hem boğaz hem de geniz olmak üzere birbirine yakın üç farklı yerde fonksiyon gösterir. Özellikle grip sırasında burundaki hassasiyet son noktasına varır, burun içi etler ve sinüsler şişer, nefes almada güçlük yaşanır ve kişi gripte burun yanması durumuyla karşı karşıya kalır. Bütün bunlara bağlı olarak da burun akıntısı meydana gelebilir.

Nefes Alırken Burun Yanması

Burun yanmasının en önemli ve belirgin özelliklerinden birisi de burun yanmasının en ufak bir harekette yani nefes alma gibi rutin faaliyetler sırasında hissedilmesidir. Burunda yanma en çok nefes alma sırasında belirgin bir biçimde varlık gösterirken nefes verme sırasında sızlama ya da yanma olarak kendisini göstermez. Nefes alırken burun yanması meydana geliyor ve burun iç duvarı ya da sinüsler sızlıyorsa bu durumda tedbir elde bırakılmamalı ve bir hekime gidilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat