Sponsorlu Reklam

Ağız Kokusundan Kurtulmanın Vakti Geldi

Sponsorlu Reklam

Ağız kokusu toplumumuzda ve ülkemizde çok yaygın görülen evrensel bir hastalıktır. Toplumda bulunan insanlara baktığımızda her dört kişiden mutlaka birinde ağız kokusu – kötü nefes mevcut. Sosyal ortamımızı olumsuz etkileyen, kişide öz güven kaybına neden olan bu hastalık kimilerine göre de umursanmaz ufak bir şey. Ağız kokusu birçok hastalığın belirtisi. Genellikle ağız, dişler ve diş eti kaynaklı olduğu düşünülse de mide, yemek borusu, bağırsaklar ve daha birçok organla bağlantılı olduğu için kronik bir hastalığınız olup olmadığını ağız kokusu ile tespit edebilirsiniz. Sizin de hayatınızı olumsuz etkileyen kötü bir ağız kokunuz var ise bu yazımızda ağız kokusunun nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Ağız Kokusu Nedenleri

  1. Sigara ve Tütün: Tütün içerikli her ürün ağız kokusuna sebep olur. Sigara, nargile, puro ve türlerini kullanıyorsanız ağız kokusu kaçınılmaz.
  2. Yiyecekler: Yediğimiz ve içtiğimiz ürünler ağız kokusunun ilk nedenlerindendir. Soğan veya sarımsak kokusu bazen dayanılmaz ağız kokusuna sebep olabilir. Bunların yanında dişlerin arasına sıkışan yiyecekler de ağızdan uzaklaştırılmadığı sürece ağız kokusu yapar.
  3. Ağız Kuruluğu: Ağız kokunuz var ise Kserostomi adı verilen tükürük azlığı hastalığına da sahip olabilirsiniz. Tükürük ağız içerisini yıkayan ve temizleyen hayati vücut sıvılarımızdandır. Sabah uykudan uyandığınız zamanki ağız kokusunun sebebi geceleri tükürük üretiminin yok denecek kadar az olmasından kaynaklıdır. Bunun haricinde gündüz de az olduğunu hissediyorsanız bir diş hekimi ile görüşüp tükürük ölçüm testi yaptırabilirsiniz.
  4. Diyet: Karbonhidratın az olduğu diyetler yaptığınız zaman da ağız kokusu olabilir. Yakacak karbonhidrat az olduğu zaman yağlar yakılıyor vücutta bunun sonucunda keton adı verilen bir ürün ortaya çıkıyor. Ağız kokusu neden olan keton oruç tuttuğunuz zamanlarda da ortaya çıkıyor ve rahatsız olabileceğiniz bir koku salıyor.
  5. İlaçlar: Bazı sakinleştirici ilaçlar, kemoterapi ilaçları veya nitrat içerikli ilaçlar vücuda alınıp parçalandıktan sonra kalan artık ürünleri kötü kokuya sebep olabilir. Ayrıca bazı ilaçların da tükürüğü azaltıcı etkisi vardır. Tükürük azlığına bağlı olarak ağız kokusu yapan ilaçlar arasında epilepsi ilaçları yer alıyor.
  6. Ağız- Burun- Boğaz: Ağzın direkt olarak bağlantı yeri olan boğazdaki bademcikler de koku sebebi olabilir. Herhangi bir enfeksiyon durumunda bademciklere yapışan virüs ve bakteriler bu kokunun nedenlerindendir. Diğer bağlantı yeri olan burun ve çevresinde bulunan enfeksiyonlar da  ağız kokusuna sebep olabilir. Örneğin sinüs iltihabı.              Hastalık: Vücutta bulunan bazı hastalıklar da ağız kokusuna sebep olabiliyor. Kanser hastalığı, karaciğer yetmezliği, diyabet ve diğer metabolik hastalıklarınız da olabilir. Diyabet hastalarının ağız kokusu aseton gibidir. Ağız kokusu ile erken teşhis yapılabilir. Bunun yanında ağız kokusunun en çok karşılaşıldığı durum gastro özefageal reflüdür. Mide asitlerinin yemek borusundan geçerek ağıza kadar ilerlemesi ile ağız kokusu ortaya çıkabilir.
  7. Ağız Hijyeni: Dişler, dil ve yanakların temizliği vücudumuzun sağlığını direkt olarak etkiliyor. Dişlerin, dilin ve yanakların fırçalanmaması, dişlerdeki çürüğün tedavi edilmemesi, diş etlerindeki enfeksiyon, temizlenmemiş eski protezler ağız kokusuna sebep olur.

Sponsorlu Reklam

Ağız Kokusu Tedavisi – Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu her insan için kaçınılmaz fizyolojik bir olaydır. Bu kokunun fizyoloji dışında ileri derecede kişiyi ve çevresini rahatsız edecek duruma gelmesi vücutta bir problem olduğunun göstergesidir ve hemen tedavi edilmelidir. Ağız kokusunun sebeplerinden ilki olan dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlığından emin olabilmek için ilk olarak diş hekimine görünmeniz gerekmektedir. Diş hekiminin muayenesi sırasında herhangi bir problem yok ise sizi tıp hekimine yönlendirecektir. Tam teşekküllü bir hastanede dahiliye bölümüne gidip doktora danışabilirsiniz. Yapılan kan tahlili ve gerekli tetkikler sonucunda ağız kokunuzun sebebi olan sistemik hastalığınızı öğrenebilirsiniz. Ağız kokusunu gidermek için deneyebileceğiniz başka yöntemler de vardır bir de o yöntemlere bakalım.

  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
  • Yemeklerinizde çok baharat kullanmayın.
  • Et ve ürünlerini azaltarak sebze ağırlıklı beslenin, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri çok tüketmeye çalışın.
  • Bol bol su tüketin.
  • Gece ağzı açık uyumayın.
  • Sigara içmeyi bırakın veya azaltın.
  • Alkol içermeyen ağız çalkalama suları kullanabilirsiniz.
  • Rezene çayı, yeşil çay ve siyah çay içebilirsiniz.
  • Tatlılarınız da kullanabileceğiniz veya günlük olarak çiğneyeceğiniz tarçın ve karanfil ağız kokusunu önler.
  • Yoğurt güçlü bir probiyotiktir, yoğurt ve dışarıdan temin edebileceğiniz probiyotikli ürünler bağırsakta sindirime yardımcı olarak sindirim sistemine bağlı ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.

 

Sponsorlu Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir