Sponsorlu Reklam

Göğüs Ucu Çatlağı Nedir?

Sponsorlu Reklam

Göğüste koyu renkli halkanın bulunduğu bölge, vücudun geri kalan kısmından daha hassas özelliklere sahiptir. Bu sebeple basit bir sürtünme bile meme uçlarını tahriş etmektedir. Ayrıca göğüs ucunun çatlamasına ve çeşitli yaraların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Göğüs ucu çatlağı, emziren birçok kadının meme ucunda görülen ve bazen emzirmeyi dahi rahatsız eden yaralardır. Enfeksiyon meydana gelmez ise meme ucu çatlakları genellikle evde bitkisel yöntemlerle kolayca tedavi edilmektedir. Meme başı çatlaklarına emzirmenin başlangıcından bitimine değin rastlanabilmektedir. Bu durum anneye inanılmaz bir ağrı ve sıkıntı vermektedir. Bu durum, annenin bebeği emzirmekten kaçmasına ve bebeğin anne sütünden yeterince yararlanmamasına sebep olmaktadır.

Göğüs Ucu Çatlağı Neden Olur?

Meme ucu çatlaklarının en sık görülen nedeni; bebeğin emme pozisyonunun ya da tutma şeklinin doğru olmayışıdır. Yeni doğum yapan annelerin pek çoğunda hatalı emzirme tekniklerini kullandıkları için meme başı çatlakları oluşmaktadır. Bebek annesini emerken memenin ucunda bulunan kahverengi halka bölümünü tam olarak kavrayamamaktadır. Bebeğin yalnız meme başından emmeye çalışması sonucu bu bölge zedelenmekte ve anneye acı veren ağrılı durumlar ortaya çıkmaktadır. Buna zamanında müdahale edilmezse meme başı çatlağı ve yaraları oluşmaktadır.

Sponsorlu Reklam

           Meme başı çatlaklarının ikinci sebebi ise meme ucunun kuru kalmasıdır. Bebeğin memeyi emmesi sonucunda oluşan ıslaklık ve nemden dolayı göğüs uçlarında kuruma meydana gelmektedir. Meme ucu çatlamasıyla oluşan sorunlar sadece ağrı ve sızılar olamayabilir. Bir diğer önemli sorun, oluşan çatlakların yüzeylerinden mikropların çok kolay içeri girmesi ve memede ciddi intihapların meydana gelmesidir. Memenin çatlamasından sonra annenin çektiği acılardan kaynaklı yeteri kadar süt verememe durumu oluşmaktadır. Bu da göğüslerde aşırı derecede süt birikimine sebep olmaktadır. Bebeğin anne sütünü yeterince alamaması da anne arasında gelişecek duygusal bağı olumsuz yönde etkilemektedir.

Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir?

Emziren annelerde göğüs ucu yaraları çok fazla görülmektedir. Emziren anneler göğüs ucu yaraları ile hayatlarının en olumsuz tecrübelerini yaşamaktadır. Birçok sebeple ortaya çıkan göğüs ucu yaraları, katlanması çok zor acılara sebep olmaktadır. Bu yaraların iyileşmesi için pek çok yöntem kullanılmaktadır.

  • Kudret Narı

Kudret narı, göğüs ucu yaralarını iyileştirici özel bir etkiye sahiptir. Aktarlarda kolayca bulunabilen kudret narları göğüs ucuna belli aralıklarla sürüldüğünde tedavi edici etkisi bulunmaktadır.

Sponsorlu Reklam
  • Anne Sütü

Anne sütü, göğüs ucunda oluşan yaralara sürülerek yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. Çünkü anne sütünün doğal bir anti bakteriyel özelliği bulunmaktadır. Anne sütünde var olan besleyici ve onarıcı mineraller; meme ucunda oluşan olumsuzlukları düzeltmektedir. Ayrıca meme ucunda süt kokusu olacağından bebek anneyi daha istekli emmeye başlayacaktır. Anne sütünün düzenli uygulanması ile oldukça etkili sonuçlar elde edilmektedir. Bu sebeple göğüs ucu yaraları için en doğal ve etkili tedavi yöntemlerinin başında anne sütü gelmektedir. 

  • Zeytinyağı

Zeytinyağı, göğüs ucu yaraları için önerilen en etkili ve doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Sayısız faydaları olan zeytinyağı, göğüs ucu yaralarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Emmekten hasar görmüş meme uçlarını mucizevî bir şekilde iyileştirmektedir. Hafif ısıtılan zeytinyağı, ılık bir şekilde göğüs uçlarına masaj yapılarak uygulanmalıdır.

  • Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antioksidan etkiye sahiptir. Göğüs ucu yaralarında etkili sonuçlar vermektedir. Yeni yara oluşumunu önlemektedir. Yaraları ve ağrıyı iyileştirmek için çay ağacı yağı her emzirme sonrası uygulanmaktadır.

  • Aloe Vera Yağı

Cilt sağlığını koruma görevi olan aloe vera yağı, emziren annelerin imdadına koşan mucizevî bir yöntemdir. Göğüs ucundaki yaralar için aloe vera yağı kullanılması uzmanlar tarafından bile önerilmektedir. Masaj yaparak aloe vera yağını göğüs ucuna ve çevresine sürülmesi tavsiye edilmektedir.

  • Sarı Kantoran Yağı

Göğüs ucu yaraları için oldukça popüler bir tedavi yöntemi olan sarı kantoran yağı, yapısında yer alan hücre onarıcı mineraller sebebiyle meme ucundaki kızarıklık ve yaraları hızlıca iyileştirmektedir. Her akşam göğüs ucuna sürülmesi tavsiye edilen sarı kantoran yağı, düzenli kullanımda oldukça rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Sponsorlu Reklam
  • Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, göğüste oluşan çatlakların tedavisinde etkili bir doğal yöntemdir. Göğüsse masaj yaparak uygulanan bu yağ, emzirme öncesinde temizlenmesine gerek olmadığından çok fazla tercih edilmektedir.

  • Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı, cildin elastikliğini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Keten tohumu yağı içeriğinde bulunan E vitamini; yara ve çatlakları engellemede kullanılan en ideal bir yöntemlerden biridir.

  • Vazelin

İçeriğinde pek çok vitamin barındıran vazelin, emziren annelerin sıkça kullandığı bir kremdir. Vazelin, hasar görmüş göğüs ucuna masaj yaparak uygulanmaktadır. Bu eşsiz krem, meme ucunda oluşan çatlakları ve yaraları inanılmaz ölçüde rahatlatmaktadır.

Sponsorlu Reklam

Göğüs Ucu Yarasına Hametan iyi Gelir mi?

Hametan, 30 mg tüpler halinde satılan oldukça etkili bir kremdir. Emziren annelerin meme ucu çatlakları gidermek için sıklıkla kullandıkları bilinmektedir. Bebeği emzirdikten sonra kremi ince tabaka halinde sürmek yeterli olmaktadır. Emzirmeye başlamadan önce mutlaka su ile bölgenin yıkanması gerekmektedir.

Göğüs Ucu yarasında Bitkisel Tedaviler

  • Yumurta akı

Yumurta akı; protein ve vitamin açısından zengin yapısıyla göğüslerdeki çatlaklar için en ideal doğal yöntemlerin başında gelmektedir. İki adet yumurtanın beyazını ayırarak bir fırça yardımı ile kalın tabaka şeklinde göğse sürmek gerekmektedir. Yumurta tamamen kuruduktan sonra bölge soğuk su ile iyice durulanmalıdır. Son olarak cildin nemlenmesi için zeytinyağı uygulaması yapılması gerekmektedir.

  • Gliserin

Ev yapımı gliserin, göğüs ucu yarasına uygulanan doğal yöntemlerden bir tanesidir. Bir tatlı kaşığı gliserin, bir tatlı kaşığı bal, yarım tatlı kaşığı tuz ile karıştırılıp buzdolabında bekletilmektedir. (Bu karışım 48 saat kullanılabilir özelliktedir.) Buzdolabından çıkarılan bu karışım göğüs ucuna masaj yaparak uygulanmaktadır.

  • Ayva çekirdeği jeli

Ayva çekirdeği jeli, göğüs ucu yarası için bitkisel tedavilerden bir tanesidir. Ayvanın çekirdekleri çıkarılır ve bir gün önceden suda bekletilir. Ertesi gün jel kıvamına gelen ayva çekirdekleri, göğüs uçlarına masaj yaparak uygulanır.

Emzirirken Memede Yarık Normal mi?

Emzirme sonrasında oluşan göğüs ucu yaraları genelde bebeğin yanlış emme pozisyonundan kaynaklanmaktadır. Yeni doğum yapan kadınların çoğunda hatalı emzirme tekniklerini kullanıldığı için meme başı yaraları ya da çatlakları oluşmaktadır. Bu yaralar, emziren annelerde sıklıkla görülen normal bir durumdur. Meme başı çatlakları ve yaraları; genellikle emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme sürecinde rastlanabilen bir durumdur.

Meme Ucu Çatlakları Oluştuğunda Ne Yapmalı?

En önemli tedavi, meme ucu çatlakları oluşmadan önlemektir. Meme başı çatlaklarını ve yaralarını önlemek için hamileliğin son ayından itibaren göğüslerin hazırlanması gerekmektedir. Bu yüzden banyodan sonra kullanılacak göğüs ucu kremleri; doğum sonrası hem annenin acı çekmesini engellemekte hem de bebeğin gelişimi için gerekli olan anne sütünün yeterince verilmesini kolaylaştırmaktadır. Meme ucu çatlakları oluştuğunda ılık su ile temizlenmeli ve havalandırarak kurulanmalıdır. Meme başı kuruduktan sonra elle hafifçe sıkılarak memeden damlatılan birkaç damla süt meme başına sürülmeli ve kendiliğinden kuruması beklenmelidir. Süt sızıntılarının göğüs ucunu ıslatmaması için meme başı peti kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir.

Meme Ucu Neden Acır?

Bebeğine yeni kavuşan annelerde emzirmeyle birlikte göğüste bazı sıkıntılı problemler oluşabilmektedir. Bebeğin sık sık emmemesi ya da göğsün tam olarak boşaltılmadığı durumlarda annelerde ağrı ve sancılar oluşmaktadır. Bebekler çok dolu memeyi emmekte zorlanmaktadır. Böyle durumlarda memenin biraz sağarak rahatlamasını sağlanmaktadır. Kullanılan sutyen göğsü çok sıktığında da göğüste ağrıya neden olmaktadır. Bu sebeple emziren annelerin konforlu sutyen seçmeleri çok önemlidir.

 Kadınlarda meme ucunun şeklinden dolayı emme sorunları yaşanabilmektedir. Şişmiş veya batık meme uçları bebeğin emmesini zorlaştırabilir. Böyle durumlarda meme ucunu çıkaran cihazlardan faydalanılması gerekmektedir. Eğer memenin ucu gerektiğinde daha büyükse, bebeğin damağını tıkayabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat