Estroferm Nedir?
Mutlu bir evliliği olan her çift evliliklerini bir bebekle tamamlamak ister. Her kadının anne olma hayallerini de düşünürsek bu çok doğal bir istektir. Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerden bazıları hiçbir sağlık sorunları bulunmuyorsa doğal bir süreç içinde çocuk sahibi olmayı başarıyorlar. Ancak bazı çiftler tüm çabaları ve isteklerine rağmen bu istekleri gerçekleşmiyor. Bunun sebebi anne adayından kaynaklanabileceği gibi baba adayından da kaynaklanabilir. Ancak biz bu yazımızda sorunun anne adayında bulunan bir hormon eksikliğinden kaynaklandığını varsayarak konuyu ele alacağız.
Hamileliğin oluşması gereken temel hormonlar östrojen ve progesterondur. Hamileliğin ilk 3 ayı ve hamileliğin 9. Ayları arasında bu hormonlar çok önemlidir. Bu çok önemli iki hormon fetüsü gelişimi ve hamilelik belirtilerini ortaya çıkarmak için çalışır. Östrojen hormonu yumurtalık tarafından üretilir. Östrojen aynı zamanda embriyonun içinde bulunduğu ve beslenmesini sağlayan plasenta tarafından da üretilir. Bu önemli hormon rahimin şekil almasına yardımcı olarak embriyoyu taşımasını da sağlar. Bunun yanı sıra bebek gelişimini sürdürürken rahmin korunmasına yardım ederken aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Bu arada östrojen diğer destekleme görevini yapan hormonların üretimini tetikleyip düzenler. Söz konusu tüp bebek tedavisi olduğunda estrofem en çok merak edilen ilaçlardan biridir.
Estrofem Nedir?
Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen ilaç olan estrofem aynı zamanda internette en çok araştırılan konu estrofem nedir? Konusudur. Estrofem tüp bebek tedavisinin yanında menopoz döneminin etkilerini azaltmak ya da histerektomi gibi operasyonların ardından sistemde azalan östrojen hormonunda görülen azalmayı ya da yetersizliği gidermek amacıyla da kullanılır.
Estrofem içeriğinde estradiol bulunuyor. Estradiol, bir östrojen hormonu türü olup, embriyonun rahmin iç duvarına yerleşip gelişmesini başlatması için önem taşıyan bir hormondur. Ayrıca estradiol, bir kadının üreme çağına girmesiyle birlikte üretilen en önemli hormon olarak da adlandırılır. Bu hormon üreme ve cinsel yaşam için önemlidir ve ayrıca vücutta bulunan başka sistemlerin düzgün çalışmasını da sağlar. Estradiol hormonunun ilk olarak üretildiği yer yumurtalıklardır. Daha sonraki evrede plasenta tarafından üretilir. Hamileliğin en önemli hormonlarından biri olup rahimde bulunan endometriyum tabakasının kalınlaşmasında da etkilidir. Eğer hamilelik sırasında vücutta yeterli oranda estradiol hormonu bulunmuyorsa folilül büyüyüp gelişemez.
Estrofem 2 mg
Doğal yollarla bebek sahibi olmayı denemiş ve başarılı olamadıysanız çareyi tüp bebek tedavisinde bulabilirsiniz. Tüp bebek tedavisi sırasında en çok reçete edilen östrojen ilaçlarından biri olan estrofem 2 mg doktorlar tarafından günde 2-3 kez kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu ilacın kullanım sürecinde kan testleri ve ultrason ile muayene takibi yapacaktır. Bununla beraber hormon seviyelerinin yanı sıra endometriyal dokunun
Estrofem Fiyat
Menopoza bağlı östrojen yetersizliği belirtilerinin tedavisinde kullanılan estrofem sıcak basması, uyku bozuklukları, ürogenital atrofi ve atrofik vajinite eşlik eden ruh hali değişikliklerinin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca hızlı kemik kaybının önlenmesinde de etkindir. En sık reçete edilen ilaç olan estrofem fiyat konusu da internette en çok araştırılan konudur. Reçeteli olarak eczaneden temin edilir.
Transfer Öncesinde Estrofem
Tüp bebek tedavisi ile birlikte östrojen seviyeleri doktorunuz tarafından kontrol edilecektir. AMH ve FSH seviyelerinin yanında antral folikül sayınızla birlikte 3. Günde kan testleri ile beraber kontrol edilecektir. Östrojen seviyeleri yumurtalıklarda kaç tane yumurta içeren folikül kaldığını gösterdiği gibi FSH ve AMH seviyeleri de aynı folikül sayısını gösterir.
Transfer öncesinde estrofem kullanıldığında östrojen ve estradiol hormonunda artış olacaktır. Bu nedenle doktorunuz kan testleri ve AMH ve FSH seviyelerini mutlaka kontrol edecektir. Östrojen seviyeleri için belirlenen net bir referans değeri yoktur. Ancak literatürde normalde 92-294 pmol\l arasında değerin görülmesi beklenir. Bu temel değerler ise Ovarian Hiperstimülasyon sendromu olup olmadığını anlamak içindir. Kullanılan ilaçların çok fazla folikül yetiştirmesine neden olması söz konusudur. Bu durumda ovarian hiperstimülasyon sendromu yaşanabilir.
Hamile Kalabilmek için Estrofem
Östrojen içeren bir ilaç olan estrofem plazma östrojen seviyesini yükseltir. Böylelikle östrojen eksikliğine bağlı olarak görülen semptomları azaltır. FSH seviyesini baskılar ve östrojen eksikliğinin giderilmesine de yardımcı olur. Tüp bebek tedavisinde doktorunuz hamile kalabilmek için estrofem kullanılması anne adayının rahmini bebeğin tutunması için hazır hale getirir. Bununla birlikte rahime giden kan akışını hızlandırmaları ile plasentaya da yararlıdır. Tüm bunlara ilave olarak doğumdan sonra da anne adayının vücudunu emzirme olayı içinde hazır hale getirir.
Estrofem Kadınlar Kulübü Tüp Bebek
Tüp bebek tedavisi gören ve bu tedavi sırasında estrofem kullanan kadınlar internette sıklıkla araştırma yapıp konu ile ilgili forumlara katılabiliyorlar. Estrofem kadınlar kulübü tüp bebek tedavisi gören kadınlar bu forumlarda hamile kalma, hamilelik ve estrofem kullanımı hakkında yaşadıkları deneyimleri paylaşıyorlar. Böylelikle doktorlarından ya da çevrelerinden gizledikleri konularla ilgili bilgi alışverişi yapma imkânını buluyorlar.
Estrofem Yan Etkileri
Sağlığımız için kullandığımız tüm ilaçlar gibi hormon takviyesi ilaçları da yan etki gösterebilir. Estrofem yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir. İlacın yan etkileri kullanan kişilere göre değişiklik göstermektedirler. Estrofem hormonal bir takviye olduğundan adet döngüsünde gecikme, kanama ya da akıntı gibi yan etkileri nadiren görülür.
Hafif şiddette görülen yan Etkiler
Kullanan kişilerde kilo değişimleri gözlenir. Bağırsak hareketlerinde bozulmanın yanı sıra göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik görülebilir. Bu belirtilerin yanı sıra baş ağrısı görülebilir. Bağ ağrısına eşlik eden mide bulantısı ve kusma olayına rastlanabilir. Karın krampları ve ağrısına rastlanabilir. Bu belirtiler hafif yan etkilerdir ve belirtileri fark ettiğiniz anda doktorunuza durumu bildirmeniz gerekmektedir.
Estrofem kullanımı sırasında çok yaygın olmayan biçimde baygınlık, ruhsal durumda değişmeler görülür. Bu belirtilere ek olarak nefes darlığı gibi ciddi belirtiler de bulunuyorsa bu durum acilen doktora bildirilmelidir. Estrofem kullananlarda görülen yan belirtiler genel olarak ilacın kullanımının kesilmesi ile birlikte yan etkiler de sona ermektedir. Ancak eğer tüp bebek tedavisi için ya da menopoz için kullanılıyor olsa da mutlaka doktor kontrolünde başlanması ve kullanımının sona erdirilmesi gerekmektedir.
Estrofem Kullananlar
Tüp bebek tedavisinde kullanılan estrofem anne adaylarında hamile kalma ve embriyonun yerleşme olasılığını da yükseltir. Bunun yanı sıra hamilelikte düşük oranı da daha az bir orandır. Tüp bebek tedavisi dışında menopoz döneminin etkilerinin azaltılması, histerektomi gibi operasyonların sonrasında oluşan östrojen yetersizliğini gidermek için kullanılır. Peki, estrofem kullananlar kimlerdir?
- Metastatik meme kanseri olanlar
- Yumurtalıkların aldırılmasına bağlı östrojen düşüklüğü yaşayanlar
- Menopoz sonrası kemik erimesinin engellemek isteyenler
- Yaşam şeklinin değişmesine bağlı olan belirtileri
- Primer yumurtalık yetmezliğine sahip olanlar
- İleri derecede prostat kanseri olanlar
- Vulva dokularının tahrip olması
- Metastatik prostat problemleri
- Post menopozal üretral atrofisi olanlar
- Menopozdan önce kemik yoğunluğunun düşmesi
- Vajinal enfeksiyonlara bağlı hormon dengesizliği olanlar bu ilacı kullanabilir. Estrofem ilacı ağız yoluyla alınan film hap tabletlerinden oluşur. Ancak estoferm kullanabilmek için tedaviyi mutlaka doktorunuzun belirleyerek ilacı reçetelendirmesi gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzun tavsiye ettiği doz ve kullanım şekline uymalısınız.