Sponsorlu Reklam

Bebeklerde Gaz Sancısı Problemi

Sponsorlu Reklam

Bebeklerde Gaz Neden olur?

Anne karnından çıkarak yepyeni bir dünyaya geçiş yapan bebekler için uzun bir adaptasyon süresi bulunmaktadır. Bu uyum süreçlerinden bir tanesi de gazdır. Yeni doğmuş bebekler emzirilmeye başladığında süt ile birlikte hava yutmaktadır. Emzirme esnasında çok sık hava yutan bebekler mide ve bağırsaklarında bazı hareketlenmeler yaşamaktadır. Bebeklerde yaşanan gaz sancısının sebebi bu şekilde özetlenmektedir.

Bazen yeni doğan bebeklerin gaz sancısı direk olarak anlaşılamaz. Yapılması gereken en önemli şey, bebeğin huzursuzluğunu erken fark etmektir. Bebekler genel olarak gaz sancısını, bacaklarını karnına doğru çekerek göstermektedir. Genellikle gaz sancıları akşam saatlerinde yaşansa da günün herhangi bir saatinde de olabilmektedir.

Sponsorlu Reklam

Bebekler çeşitli sebeplerden hava yutmaktadır. Beslenirken, emerken ya da ağlarken yaşanan bu hava yutma, bebeğin karın bölgesinde gaz oluşturmaktadır. Bebekler böyle durumlarda karnı şişmekte ve ağlamaktadır.  Aşırı derecede huysuzlaşan bebeğin karnı şişmekte ve sertleşmektedir. Genellikle bu durumu şiddetli ağlama nöbetleriyle ifade etmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

  • Bebeklerde gaz problemleri genellikle 15-20 günlük iken başlamaktadır. Bu zamanda kadar bebek çok sık aralıklarla emzirilmelidir. Ancak 20.günün sonunda bebeğin kilo alışı iyiyse ve gaz şikâyetleri başlamışsa beslenme aralığı 2-3 saate çıkarılmalıdır.
  • Bebek emzirildikten sonra gaz şikâyeti oluşmuş ise ağlamaya başlamaktadır. Çoğu ebeveyn bebeğin doymadığı için ağladığını sanıp emzirmeye devam etmektedir. Bu durum da bebeğin gazının artmasına sebep olmaktadır.
  • Bebeklerde gaz sancısının bir diğer nedeni ise annenin beslenme özellikleridir. Emziren annelere şişkinlik oluşmasına sebep olan lahana, asma yaprağı, turp, nohut, barbunya, kuru fasulye gibi bakliyatlar ve asitli içecekler önerilmemektedir. Eğer bebek anne sütüne ilave olarak mama kullanıyorsa gaz şikâyetlerini azaltan özel mamalar tercih edilmelidir.
  • Bebek emzirildikten sonra ağızdan gaz çıkarma sesini duymadan bebeğin kesinlikle uyutulmaması gerekmektedir. Uyumuş ise bebeğin altına yastık konulmalı ve dik yatırılarak gazın yukarda kalması sağlanmalıdır. Bebek uyandığında emme işleminden önce gazı çıkarılmalı sonra beslenmelidir.
  • Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen bir diğer etken de karnı sıcak tutmaktır. Karın bölgesinin üzerine ısıtılmış bir havlu koymak bebeği rahatlatmakta ve gazını kolay çıkarmasını sağlamaktadır. Havlu koyma işleminden önce bebek mutlaka yüzüstü yatırılmalıdır.
  • Bebeğe şarkı söylemek ya da hafif müzik dinletilmesi de rahatlatabilmektedir.
  • Bebek emerken anne memesinin kahverengi kısmının tamamen bebeğin ağzına alması sağlanmalıdır. Ağız kenarlarından hava yutmaması ancak bu şekilde önlenmektedir.
  • Ayrıca biberonla beslenen bebeklerde, biberonu dik tutarak gaz yutmasının önüne geçilebilmektedir. Günümüzde gaz yutmayı önleyen pek çok biberon bulunmaktadır.
  • Bebeğin sırtını ovmak da gaz sancısını gidermek için etkili olan geleneksel bir yöntemdir. Bebeğin çenesi omza gelecek şekilde kucağa almak ya da yüz üstü yatırarak sırtını ovmak oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntem, bebeğin sakinleştirmesine yardımcı olurken sancıya sebep olan gazın kolay bir şekilde çıkarılmasını da sağlamaktadır.
  • Bir diğer gaz sancısını giderme şekli de karın masajı yapmaktır. Bebeği sırt üstü yatırıp karnını dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmakta ve bebeği rahatlatmaktadır.

Bebeklerde En İyi Gaz Sancısına iyi Gelen Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

Bebeklerde özellikle ilk 6 ay anne sütünden başka gıda verilmemesi önerilmektedir. Bebeğe fayda sağlanması için ek besin verilmek isteniyorsa bu annenin yiyecekleri üzerinden yapılmalıdır. Annenin yediği ve içtiği her şeyin sütle birlikte bebeğe etki ettiği bilindiği için öncelikle anne sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Bebeklerde gaz sancısının önlenmesi için kullanılan bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır.

  • Rezene: Bebeklerin daha rahat sindirim yaşamasını sağlayan rezene, rahat uyumaları açısından çok faydalı bir baharattır. 40 günü geçen bebeklere az miktarda demlenen rezene, gaz sancısı ve huzursuzluk gibi durumlarda bir çay kaşığı verilebilmektedir.
  • Anason: Bebekleri rahatlatma özelliği olduğu için özellikle gaz sancısı durumlarında anason çayı önerilmektedir. 10 adet anason tohumu bir bardak sıcak suda demlenerek hazırlanmaktadır. Demlenen anason çayı, günde 4-5 çay kaşığını geçmeyecek şekilde bebeğe verilebilmektedir.
  • Kimyon: Kimyon, bebekler için hazırlanan pek çok gaz ilacının içerisinde de yer alan bir baharattır. Genellikle bir çay kaşığı kimyon bir bardak sıcak suda demlenerek hazırlanmaktadır. Demlenen kimyon süzülerek bebeğe sabah ve akşam birer çay kaşığı olarak verilmektedir.
  • Papatya: Papatya, özellikle gaz sancıları ve uyku problemleri için bebeğe iyi gelen bitkilerden biridir. 6.ayından sonra bebekler çok gazlı ise 3-4 çay kaşığı kadar verilebilmektedir. Bir tatlı kaşığı papatya çiçeği güzelce yıkanarak cezvede bir bardak sı ile kaynatılmaktadır. Papatya çayını bebeklerde kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay almanız gerekmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı ebeveynlerin sürekli karşılaştığı bir durumdur. Bebekler sürekli emerek beslendiğinden ya da biberon ve emzik kullandığından çok fazla hava yutmaktadır. Ayrıca bağırsak sistemleri tam olgunlaşmadığı için daha çok gaz sancıları yaşamaktadır.

Sponsorlu Reklam

Bebekler çok ağladığı için yuttukları havayı çıkarmaları da kolay olmamaktadır. Sürekli yatar pozisyonunda bulunmaları, hareketlerinin az ve karın kasların tam güçlenmemiş olması sebebiyle de gaz çıkarmalarını zorlaşmaktadır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde diğer yaş gruplarına göre daha fazla gaz sancısı görülmektedir. Bebeklerde oluşan gaz sancılarını gidermek için;

  • Bebeği kundak yapmak ve anne karnı hissi vererek rahatlamasını sağlamak gerekmektedir.
  • Bebeğini kundak yaparak kucağa alıp hafif sallama hareketleri ile anne karnı hissi vererek rahatlatmak oldukça işe yaramaktadır.
  • Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkartmak gerekmektedir. Bu işlem, emerken yutmuş olduğu havanın bağırsak geçişini bir miktar azalttığı için bebeği rahatlatır.
  • Bebeğin günlük hareketlerini arttırmak da çok önemlidir. Bebeğin bacaklarını dizden tutup bisiklet sürer gibi hareketlerle karnına doğru yavaşça bastırmak gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Biberon veya emzik kullanmak bebeklerde gaz miktarını arttırabilir. Bu nedenle mümkünse biberon ve emzik kullanmamak en doğrusu olmaktadır.
  • Anne sütü alan bebeklerde gaz sancısı daha az görülmektedir. Bunun nedeni de anne sütünün hazmının çok kolay olmasıdır. Mamaların sindirimi anne sütüne oranla daha zordur.

Bebek Gaz Çıkarma Aleti

Bebekler için gaz sancısı hem bebek açısından hem de aile açısından oldukça zorlu bir süreçtir. Doğal yöntemlerin ya da bitkisel tedavilerin yanı sıra son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş gaz giderici kemerler bulunmaktadır. Bu kemerler bebeklerde oluşan gaz sancısını azaltmak için %100 doğal malzemelerden üretilmiştir. Kemer bebeğin karnına bağlanarak hazır hale getirilmektedir. İçerisinde bulunan kiraz çekirdekli kese yaklaşık 1 dakika ısıtılmalı ve kemerde bulunan cebe yerleştirilmelidir. Oldukça kısa sürede etki gösteren gaz giderici kemerler, piyasada çok kolaylıkla bulunabilmektedir.

Bebeklerde En İyi Gaz Giderici İlaç Hangisidir?

Bebeklerde gaz sancısı için medikal ürünler çok fazla tavsiye edilmemektedir. Ancak Nurse Harvey’s bitkisel gaz giderici damla, içeriği ve etkililiği sebebiyle tüm annelere önerilmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar Ve Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde gaz sancısı son derece yaygın görülen bir durumdur. Bebek doğduktan 2 hafta sonra başlayan gaz sancıları, 4.haftada en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Genel olarak yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen bu durum, 6 ila 9 ay arasında ortadan kalkmaktadır.

Sponsorlu Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir