Bebeklerde Reflü
Bebeklerde oldukça sık görülen ancak zamanla kendiliğinden düzelen reflü, ebeveynleri oldukça telaşlandıran bir durumdur. Reflü, mide içeriğinde bulunan sıvının yemek borusuna geri gelmesi donucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Yemek borusunun mide ile bağlandığı yerde bulunan kas, yutma işlemi esnasında açılmakta ve besinlerin mideye geçmesini sağlamaktadır. Normal zamanlarda kasılı halde bulunduğundan mide içeriğinde bulunan sıvının yemek borusuna geçmesini engellemektedir.
3 aydan daha küçük bebeklerde yaygın olarak görülen reflü, 12-18 ay arasında geçmesi beklenen bir rahatsızlıktır. Geçme zamanı bebekten bebeğe değişlik göstermektedir. 2 yaşına gelmiş bebeklerde görülmesi oldukça nadir olan reflü, bu dönemde mutlaka uzman bir doktora gösterilmesi gereken bir durumdur. 18 aya kadar bebeklerde normal karşılanan bu hastalık, ileriki dönemlerde GÖRH yani gastroözefahial reflü hastalığı olarak adlandırılmaktadır.
Bebeklerde Reflü Belirtileri
0-18 ay arası görülmesi normal karşılanan reflünün pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden en önemlileri;
Yutmada zorluk yaşama
Bebekler beslenme esansında yutmada zorluk yaşıyorsa ya da ağrı çekiyormuş gibi davranışlar sergiliyorsa yemeğini reddetmektedir. Bu davranışın sebebi, asitli mide sıvısının yemek borusuna kaçmasından kaynaklanan doku tahribatıdır.
Beslenme sırasında huzursuzluk yaşama
Bebeklerde emzirme ya da yemek yeme sırasında huzursuz bazı davranışlar görülebilmektedir. Yemek borusu hasarı ya da karın ağrısının oluşması bu huzursuzluğun ana sebeplerindendir.
Kusma ve tükürme davranışı
Bebeklerde tükürük görülmesi normal bir durumdur. Ancak bu durumun bazen şiddetli yaşanması ve özellikle 12 aydan büyük bebeklerde yemek sonrasında görülmesi; ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Uykunun sık sık bölünmesi
Reflü hastalığına sahip bebekler, ne yazık ki kaliteli uykudan mahrum kalmaktadır. Gece boyunca yaşadığı ağrı sebebiyle sürekli uyanmaktadır. Bunun en önemli sebebi midede duyulan huzursuzluk hissidir. Bu sebeple anneler, bebeğin uyku sürelerine çok dikkat etmelidir.
Göğüste yanma hissinin oluşması
Bebeklerde fark edilmesi en zor belirtilerden biridir. Kendini ifade edemeyen bebek göğsünde oluşan ağrıyı ne yazık ki söyleyememektedir. Mideden kaçan asitli içerik mide borusunu yakmakta ve bu durumda mide ekşimesine sebep olmaktadır. Yetişkinlerde bile oldukça rahatsızlık verici bu durum bebekler için de çok kolay olmamaktadır.
Öksürme sıklığının artması
Mideden kaçan asitli içerik zaman zaman boğaza kadar gelmektedir. Asit ile yanan boğaz da tepki olarak öksürme davranışını göstermektedir. Bu durum çok sık yaşanırsa öksürme sıklığı da bu oranda artmaktadır. Bebeğin beslenme esnasında bulunduğu pozisyon uygun değilse bu durumun daha kötü bir hal almasına sebep olmaktadır. Asidin öksürük esnasında solunum yoluna kaçması oldukça önemli bir hastalık olan zatürreye yol açmaktadır.
Öğürme ve Boğulma
Yemek borusuna kaçan asitli içerik, zaman zaman bebeklerde öğürme ve boğulma hissine sebebiyet vermektedir. Öğürme ile başlayan boğulacakmış gibi davranışlar, anneyi de çok korkutmakta ve gergin hale getirmektedir.
Kendini geriye doğru atma
Bebekler genellikle beslenme esnasında kendilerini geriye doğru atma davranışını yapmaktadır. Bu davranışın pek çok nedeni olabileceği gibi en önemlilerinden biri olarak reflü gösterilmektedir. Karında yaşanan yanma hissi bebeğin bu davranışı göstermesinin en önemli nedenidir.
Kilo kaybının yaşanması
Reflüye bağlı oluşan beslenme bozuklukları ya da kusma davranışları bebeğin yeterinde gıda alamamasına sebep olmaktadır. bu durumda bebeklerde gözle görülür kilo kayıplarının oluşmasına yol açmaktadır.
Sıvıyla birlikte gaz çıkarma
Reflünün en sık görülen belirtilerinde biri de bebeğin gaz çıkarma esnasında ağzından sıvı gelmesidir. Bu durumun nadir yaşanması çok büyük sıkıntılara sebep olmamaktadır. Ancak sürekli yaşanmaya başlarsa mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Reflü Nedenleri
- Bebeklerde yemek borusunun mide ile bağlandığı yerde bulunan alt özofagus isimli halkasal kasın gelişmemesi,
- Yemek borusunun kısa ya da dar olması durumu,
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin yediği besinlerin midede asit oluşturması,
- Ek gıdaya geçen bebeklerin yediği domates ve narenciye gibi gıdaların aşırı derecede asit içermesi,
- Bebeklerin çok sık aralıklarla beslenmesi,
- Bebeklerin alması gereken gıda miktarında aşırıya kaçılması,
- Beslenme sırasında bebeğin doğru pozisyonda tutulmaması,
Bebeklerde Reflü Uykusuzluk Yapar mı?
Bebeklerde reflü sorununun ortaya çıkması, ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Bunlardan belki de en önemlisi uykuya dalamama ya da derin uykudan uyanmadır. Yemek borusunda yaşanan tahrişe bağlı olarak bebek ağrı hissetmekte ve hatta iştahsızlık gibi önemli sorunları beraberinde yaşamaktadır. Dolayısıyla iştahsızlık sebebiyle aç kalan bebekte de uykusuzluk problemleri ortaya çıkmaktadır.
Yenidoğan Reflü Belirtileri
Yeni doğan bebeklerde pek çok reflü belirtisi görülmektedir. Bunlarda en yaygın olanları;
- Bulantı ya da kusma durumu,
- Sürekli ağlamalar,
- Aşırı huzursuzluk yaşama,
- Emmeyi reddetme,
- Beslenirken aniden kendini geri atma,
- Tekrarlayan öksürük nöbetleri,
- Solunumda meydana gelen hışırtı,
- İnatla devam eden hıçkırıklar,
- Büyümede gözle görülür yavaşlama,
- Orta kulak iltihabıdır.
Bebeklerde Reflü Bitkisel Tedavi
Elma Sirkesi;
Reflü problemi yaşayan ve huzursuz olan bebeklerde kullanılan en yaygın bitkisel tedavi yöntemi, elma sirkesidir. Elma sirkesi, midede bulunan asit seviyesini dengelemektedir. Ayrıca düzenli kullanım sonucu bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Bu sebeple bebeklerin sık hasta olmaları engellenebilmektedir.
Uygulama için yarım çay kaşığı doğal elma sirkesi bir bardak ılık su ile karıştırılmakta ve bebeğe az az verilmektedir. 12 aydan sonra alerjisi olmayan bebeklere bal ilavesi yapılması uygun görülmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı;
Anti-inflamatuar özellikte olan Hindistan cevizi yağı, sindirimi en iyi düzenleyen bitkisel yöntemlerin başında gelmektedir. İçeriğinde bulunan güçlü antimikrobiyal özellikler ve laurik asit sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemlerini de güçlendirici özelliği bulunmaktadır.
Uygulama için günde yarım tatlı kaşığı olacak şekilde bebeklere az az Hindistan cevizi yağı verilmelidir. Ürünün tamamen doğal olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Papatya;
Bebeklerde reflü tedavisinde papatya kullanımı da oldukça yaygındır. Antispazmodik özelliği sayesinde rahatlatıcı etkiye sahip papatya; sindirim sistemini geliştirdiği gibi kolik ağrıyı da hafifletmektedir.
Uygulama için birkaç kuru papatyayı (yarım çay kaşığı kadar) 1 su bardağı suyun içinde 10 dakika bekletmek yeterli olmaktadır. Karışım süre sonunda süzülmeli ve gün içerisinde bebeğe çay kaşığı ile verilmelidir.
Bebek Reflü İlacı
Bebeklerde reflü hastalıklarında genellikle ‘’Gaviscon’’ isimli mide rahatlatıcı ilaç kullanılmaktadır. Ancak tıp doktorları da dâhil olmak üzere vakalar çok ilerlemedi ise doğal yöntemlerle tedaviyi desteklemektedir.
Bebek Reflü Yastığı
Bebek reflü yastığı son yıllarda oldukça popüler olan bir üründür. Reflü yastığı bebeğin yatış pozisyonunu düzenlediği için anneler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Bebeğin rahat nefes almasını ve uyumasını sağlayan reflü yastığı, özellikle 0-6 ay bebeklerde önerilmektedir.
Bebek Reflü Yatağı
Reflü yastığı gibi son yıllarda oldukça popüler hale gelen reflü yatağı, annelerin çok fazla tercih ettiği bir üründür. Reflü yatağı, özel olarak imal edildiğinden üzerinde bulunan parçalar bebeğin yan yatmasını desteklemektedir. Bu pozisyonda bebeğin reflüden rahatsız olmamasını sağlamaktadır. Bu yatağın geçirgen ve delikli yapısı, bebeğin kaymasını da engellemektedir. Bu ürünün de özellikle 0-6 ay bebeklerde kullanılması önerilmektedir.