Sponsorlu Reklam

Kanal Tedavisi Hakkında Akıllarda Soru Kalmasın

Sponsorlu Reklam

Kanal tedavisi hemen hemen herkesin başına gelen diş çürümesi ve diş enfeksiyonu ile oluşan ağrıların giderilmesinde, enfeksiyonlu dişin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Dişinizin çekilmesini istemiyorsanız ama kanal tedavisinden de korkuyorsanız sizi rahatlatmak ve en doğru bilgiyi vermek için buradayız. Kanal tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız bu yazımızı okumadan geçmeyin.

kanal tedavisi farkları

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişlerimiz taç ve kök olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kanal tedavisi diğer adıyla kök kanalı tedavisi (endodontik tedavi) ; dişlerin taç ve kök kısmındaki sinirlerine kadar ulaşmış olan çürük ve enfeksiyonların temizlenerek dişin çekimden kurtarılması işlemidir. Dolgu işleminden biraz daha karmaşık olan bu işlem ile diş çekilmekten kurtarılabilir, aynı zamanda dişinizde bulunan enfeksiyon uzaklaştırılarak ağrınız giderilir.  Diş hekimleri tarafından ülkemizde ve pek çok ülkede diş tedavisinde en çok tercih edilen prosedürlerden biridir kanal tedavisi. Tüm diş hekimlerinin yapabildiği bu tedaviyi tartışmasız en iyi yapanlar da bu alanda uzmanlaşmış olan endodonti uzmanlarıdır. Diş hekimliğinin temel taşlarından olan bu uzmanlık alanı hekimler tarafından da çok tercih ediliyor ve ülkemizde çoğu üniversite hastanelerinde olmak üzere, özel kliniklerde ve devlet hastanelerinde yüzlerce endodonti uzmanı olan diş hekimleri mevcut.

Sponsorlu Reklam

Kanal tedavisi işlemi dişlerin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Kesme işlemini yapan ön dişlerimizde anatomik olarak tek kök bulunduğundan bu kök üzerinde yoğunlaşarak tek kökün sinirleri alınır, bu tek kök kanalının  içerisi çeşitli  antibakteriyel sıvılarla temizlenerek yapay dolgu maddesi ile doldurulur. Azı dişlerimizde ise bu işlem 3 belki 4 ya da 5 kök üzerinde yapılır. Çocuklarımızın süt dişlerinde de bu işlem 1,2,veya 3 köke uygulanır. Bazı süt dişlerinde bu işlemin bir alternatifi de kullanılabilir, halk ağzında yarım kanal tedavisi diye bilinen bu işleme Diş Amputasyonu adı verilir.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Doktorunuzun bu dişe kanal tedavisi yapılabilir veya yapılması gerekir diyebilmesi için tabii ki önce muayene olmanız gerekmekte. Semptomlardan da anlaşılabilir olmasına rağmen en doğru sonucu direkt olarak hekiminizin yapacağı muayeneden sonra öğrenebilirsiniz. Bir dişte sıcak bir şeyler yendikten sonra oluşan ağrı çok yüksek ihtimal dişin sinirlerinde bir problem olduğunu gösterir. Çok şiddetli olan genelde geceleri zonklama tarzında hissettiğiniz, ağrı kesici ilaçlarla kesemediğiniz bir ağrıya sahipseniz kanal tedavisi yaptırma zamanınız gelmiştir demektir.

Sponsorlu Reklam

Dişlerinizin diş etine doğru olan kısmında sivilce şeklinde bir şişlik varsa, bu şişlikten ara ara, sarı irin şeklinde bir sıvı akışı varsa sizin de kanal tedavisine ihtiyacınız var demektir. Bunların yanı sıra dişlerinizde derin çürükler varsa ve bu çürük olan dişlerinizin üzerinde yemek yerken ağrı hissediyorsanız dişinize kanal tedavisi yapıldıktan sonra böyle bir şikâyetiniz kalmayacaktır. Dişlerin hiç  bir semptom vermemesine rağmen dişe kanal tedavisi yapılmasının  şart olduğu zamanlar da vardır; bu dişlere travmalı dişler diyoruz. Bu dişlerdeki sinir harabiyeti sonucu dişler canlılığını yitirir, ve renk kaybına uğrar grimsi mat bir renk alır; böyle dişlere nekrozlu dişler adı verilir. Nekrozlu dişler düşerek veya sert bir şey ile dişin darbe yemesi sonucu oluştuğu gibi aşırı sıcak bir yiyecek ile de oluşabilir. Nekrozlu olan bir dişte ağrı hissetmeseniz bile dişinizin sağlığı için kök kanal tedavisi ile tedavi edilmesi şart.

Kanal Tedavisi Kimlere Yapılır?

Kanal tedavisi 7 den 70 e her yaş grubuna uygulanabilecek bir tedavidir yalnızca dikkat edilmesi gereken ufak bi kaç hatırlatma yapayım. Kanal tedavisi işlemi sırasında kanal içerisini yıkamak için kullanılan sıvıya veya kullanılan malzemelere karşı alerjisi olanlar için işlemdeki materyaller değiştirilebilir işlemden önce mutlaka hekiminize bilgi verin. Kalp, astım, koah veya buna benzer bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza işlemden önce bilgi vermeniz gerekiyor.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerin içerisindeki enfeksiyonlu siniri boşaltma amaçlı olan bu tedaviye tabii ki önce anestezi yapılarak başlanıyor ve siz işlem sırasında hiç ağrı hissetmemesi sağlanıyor. Dişin üst kısmında yani taç kısmında olan çürük kısım temizleniyor(bu işlem sırasında kullanılan aletin çok itici bir sesi var tedirgin olmayın).Dişlerin enfeksiyonlu olan sinirleri ince ve sivri aletlerle bazen de kendi etrafında dönen ince sivri bir alet ile çıkarılıyor. Bu aletleri görünce ne kadar tedirgin olsanız da yapılan işlem dolgu yaptırmak ile neredeyse eşdeğer ve diş çektirmekten çok çok kolay bir işlem.

Ağrı hissetmeden ilerleyen sinir alma aşamasından sonra rahatladığınızı hissedeceksiniz. Sinirler çıktıktan sonra kök kanalının içerisinde kalma ihtimali olan bakteriler antibakteriyel bir sıvı ile temizleniyor, kök kanalnın içerisi yıkanıyor. Diş tamamen temizlendikten sonra içerisi kurutuluyor. Sinirler çıktıktan sonra kök kanalında oluşan boşluğu doldurmak için yapay maddeler kullanılıyor ve dişin kök kanalı tabiri caiz ise tıka basa dolduruluyor buradaki tek amaç bakterilerin tekrardan kök kanalına ulaşmasını engellemek. Kanal tedavisi işleminin son aşamasında ise dişin dolgusu yapılıyor veya dolgunun kalıcılığının olmayacağı aşırı harap olmuş dişlere kaplama diş yapılıyor.

Sponsorlu Reklam

Kanal Tedavisi Komplikasyonları Nelerdir?

  1. Ağrı: Kanal tedavisinden sonra ilk bir kaç gün, belki bir hafta hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Dişlerin kök kanal tedavisinden sonra bakterilerden tamamen temizlenmemiş ise çok şiddetli bir ağrınız olabilir, bu durumda tedavi başarısız olmuş diyebiliriz. Hekiminize başvurunuz.
  2. Alerji: Kanal tedavisi sırasında kullanılan materyallere karşı bir hassasiyetiniz var ise yüzünüzdü veya diş etlerinizde şişlik hissedebilirsiniz mutlaka hekiminize başvurunuz.
  3. Bu komplike tedavi sonrasında oluşan komplikasyonların bazıları da hekim kaynaklıdır yani diğer adıyla malpraktistir. Kök kanal tedavisini işinin ehli olan bir diş hekimine yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Kaç Yıl Kullanılır?

Kanal tedavisi işleminde dişin sinirleri alındıktan sonra diş kökü yapay malzemelerle doldurulur. Dişler canlılıklarını kaybederler ve dayanıklılıkları azalır. Güzel yapılmış bir kanal tedavili diş ömür boyu kullanılır eğer tedaviden önce dişinizde ki harabiyet çok büyük ise dolgu uzun süre dişte kalmayabilir. Diş hekimleri böyle durumlarda kanal tedavisi sonrası dolguyu tercih etmiyor, kaplama yaparak dişi uzun süreli korumayı seçiyor.

Kanal Tedavisi Ne Kadar?

Kanal tedavisi fiyatları en az 200 en fazla 1000 tl ‘dir. Bu fiyatlar dişin şekline ve yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Bir klinikte tek köklü olan kesici dişleriniz için fiyat 250 lira iken aynı klinikte 3 köklü azı dişinize kanal tedavisi yaptırmak isterseniz fiyat 600 tl olabilir. Klinikten kliniğe göre değişen kök kanal tedavisi fiyatları aynı klinikte çalışan iki diş hekimi arasında bile değişiklik gösterebiliyor.

 

Sponsorlu Reklam

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir