Diş Teli Tedavisi ve Fiyatları
Diş telleri ağız içerisindeki çapraşık ve dönmüş dişlerin düzeltilmesi, Yanlış kapanışların düzeltilmesini amaçlayan tedavi ritüelidir. Ortodontistler tarafından yapılan bu tedavi; ortodontist olmayan ve kendini bu alanda geliştirmiş olan her diş hekimi tarafından yapılabilir. Toplumumuzda bu tedaviye ihtiyaç duyan milyonlarca insan bulunuyor ve çeşitli sebeplerle bu tedaviyi yaptırmaktan kaçınıyor. Bu yazımızda tüm korkularınızı yenmenizi sağlayacak yeterli bilgiyi size sunmayı amaçladık buyurun birlikte bakalım.
Diş Teli Tedavisi – Ortodonti Nedir?
Diş telleri vücudumuzun en nadide parçalarından olan dişlerimizin düzeltilmesi işleminde kullanılır. Ortodonti işlemi ise diş telini de içerisine alan çok kompleks bir işlemdir, sadece diş telini kapsamakla kalmıyor, bu işlemde gerek duyulduğunda çene ameliyatları yapıldığı gibi boyundan ve kafadan destek alan büyük aparatlar kullanılarak tedavi yapılıyor. Diş teli işleminden bahsedelim bugün size, dişlerin dış yüzlerine braket adı verilen metal yuvalar yapıştırılıyor ve bu yuvalardan tellerin geçirilerek dişlerin bu tel hizasında sıralanması amaçlanıyor. Tellerin yanında esnek lastiklerde kullanılıyor tedavi sırasında. Tellere ekstra güç sağlanması için ve dişleri daha hızlı düzenlenmesi içi kullanılan bu lastikler sık sık değiştiriliyor tedavi sırasında. Tellerin değiştirilme süresi ise bazen 2 haftada bir bazen 2 ayda bir. Tellerin yuvası olarak diş üzerine takılan braketler ise tedavi boyunca sabit kalıyor ve tedavi sonuna kadar değiştirilmiyor.
Diş Teli Kimlerle Kullanılır?
Dişlerinde çapraşıklık, bozukluk, dişler arası boşluk(diastema) olan tüm erişkinlerde kullanılır. Dişlerinden estetik olarak şikayetçi olanlarda, dişlerinin pozisyonları nedeniyle konuşurken kelimeleri yutan ve kelimeleri doğru çıkaramayan insanlarda, dişlerin pozisyonları nedeniyle temizliğini yapmakta zorlanan insanlarda kullanılır. Özetlemek gerekirse; diş teli dişlerin estetik, fonksiyon, fonasyon, çiğneme ve hijyen bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?
Diş tellerinin takılması için ağız içerisindeki tüm dişlerin çıkmış olması gerekir. Bireyin ağzındaki e son diş 11-12 yaşlarında çıkıyor ve bu yaşlar tel takılması için uygun bir yaş olarak biliniyor. Ortodontik tedavinin başlangıcının ise böyle bir sınırlaması yok, eğer çocuğunuzun çene yapısında bir bozukluk görüyorsanız 11 yaşını beklemeden mutlaka hekiminize danışın. Erişkin yaşlarda ameliyatla tedavi olunabilecek durumlar Küçük yaşlarda fark edilirse; aparatlar ile büyüme yönlendirilmesi yapılarak cerrahi tedavinin yani ameliyatın önüne geçilebilir.
Diş Teli Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavisinin süresi dişlerin ilk durumuna, hekimin tedavi yöntemine ve hasta ile hekimin iş birliği içinde olup olmamasına bağlıdır. Bu süre 6 ay da olabilir 2 yıla kadar da çıkabilir ortalama olarak tel tedavisi süresi 1.5 yıldır.
Şeffaf Diş Teli Var mıdır?
Tel taktırarak mükemmel bir gülüşe sahip olmayı isteyen ama kendisine telleri bir türlü yakıştıramayanlar için bir kaç alternatif var. Şeffaf diş teli henüz icat edilmedi ama şeffaf braketler piyasada mevcut. Diş tellerinin takıldığı nikel veya titanyum yuvaların seramikleri de var ve çok estetik bir görüntü oluşturuyor. Bunun yanında hekiminizin muayene etmesi ve uygun görmesi durumunda telleri dişin iç kısmına da taktırabilir ve tedavinizi bu şekilde sonlandırabilirsiniz.
Diş Teli Ağrısı Olur mu? Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş teli takılırken hastalar genel olarak hiç ağrı hissetmezler. Teller takıldıktan sonra 2-3 gün dişlerinde hafif ağrılar hissedebilirler. Dişlerin hareketine bağlı olarak oluşan bu ufak ağrılar için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok, zamanla geçecektir. Çok ciddi bir ağrınız var ise hekiminize danışarak ağrı kesici tablet veya sprey kullanabilirsiniz. Dişleriniz çapraşık ise ve telden sonra düzeliyorsa dişlerinizin arka kısımlarında tellerin diş etinizi acıttığını hissedebilirsiniz, böyle durumları hekiminize bildirdiğiniz taktirde hekiminiz, arka kısımdaki fazlalık olan tel parçasını kesecektir. Bunların yanı sıra tel takıldıktan sonra diş etlerinizde ufak kızarıklıklar meydana gelecektir. Sürtünmeye bağlı olarak meydana gelen bu ufak diş eti harabiyetleri için tuzlu su gargarası öneriyoruz. Harabiyeti azaltmak için sürtünmenin olduğu braketin üzerine şekersiz sakız yapıştırabilirsiniz, rahatlatacaktır.
Diş Teli Fiyatları 2019
Diş teki taktırmak sadece manevi anlamda değil aynı zamanda maddi anlamda da yorucu olabilir. Çok uzun süren bu tedavini için aylık veya 2 ayda bir hekiminize görünmeniz gerekmekte ve ayrıca bu işlemler sırasında birçok pahalı malzeme kullanılması da tedavinin fiyatını yükseltmektedir. Tel tedavisi; dişlerin şekillerine, çenenin yapısına, hastanın yaşına ve kullanılan malzemeye göre fiyatlandırılıyor. Ortalama basit vakalarda fiyat 5 bin tl den başlıyor 10 bine kadar çıkabiliyor. Mükemmel bir gülüş için değer mi sizce? Bence kesinlikle değer. Sağlıkla kalın…