Cetrotide Nedir?
Sevgili okurlar sizlere bu yazımda CETROTİDE hakkında bilgiler vereceğim. Ayrıca ne işe yarar kullanma şekli hakkında da bilgiler sunacağım.
Cetrotide Nedir Ne İşe Yarar?
CETROTİDE, luteinizan hormonunu salgılanmasını sağlayan hormon denilen doğal hormonun etkilerini engellemektedir. LHRH, adet sürecinde yumurtlamayı artıran, luteinizan hormonu (LH) ise bir başka hormonun salgılanmasını düzenlemektedir. Döllenme için yalnızca olgun yumurta hücrelerinin uygun olduğunda, yumurtalıkların uyarısı tedavisi esnasında oluşabilecek erken yumurtlamaya engel olmak için CETROTIDE kullanılmaktadır.
CETROTIDE kontrollü olarak yumurtalık takibinde, oosit toplanması ve yardımla üreme teknolojisi uygulanan hastalarda için tam olgunlaşmayan yumurtlamayı engellemek için kullanılmaktadır. Klinik çalışmalarında CETROTIDE hastalarda menopozal gonadotropini (HMG) ile beraber kullanıma sunulmuştur. Bununla birlikte, pazarlama sonrasında diğer bir hormon olan rekombinant folikül uyarıcı hormonla (FSH) sınırlı sayılarda kullanma sonucunda benzer etkiler görülmektedir.
CETROTIDE 0,25 mg’ lık enjeksiyonluk çözelti için toz. 1 ve 7 flakonluk ambalajlar şeklinde satışa sunulmaktadır. İlave olarak ambalaj içerisinde;
- Flakondaki tozu çözebilmek için ve parenteral kullanımı için çözücü (enjeksiyonluk su) içeren bir kullanmaya hazır şırınga,
- Flakonun içine suyu enjekte edebilmek ve flakondan çözeltiyi çekebilmek için sarı işaretli bir enjeksiyon iğnesi,
- Solusyonu enjekte edebilmek için gri işaretli bir enjeksiyon iğnesi
- Temizlik amaçlı iki alkollü pamuk bulunmaktadır.
Cetrotide 250 mcg Fiyat
CETROTİDE 250 mcg fiyatları şu şekilde verilmektedir;
CETROTİDE 250 mcg 1 flakon olan 280,46 TL
CETROTİDE 250 mcg 7 flakon olanı da 715,52 TL olarak satışa sunulmaktadır.
Cetrotide Kullananlar
İlk Tecrübemi anlatacağım sizlere
Zaman çok çabuk geçiyordu, artık daha fazla erteleme yapamazdım saat 19:00’a gelmekteydi. İğne ile yüzleşme zamanım gelmişti.
Normal koşullarda önce prospektüse sarılırdım, yan etkilerini, kullanım kılavuzunu hepsini merak ederdim. Bu sefer öyle olmadı, ilgisizdim ona ve onunla alakalı her şeye. Elimde kutu bir süre birbirimize baktık. Sonra iğnenin kutusunu açtım. Eşime kullanma kılavuzunu okumasını söyledim. Bu sırada internetten sitelerinden görsellerle iğneyi tutacağım en uygun şekli, uygulamasını araştırdım.
Aslında görsellere bakma falan palavraydı, kendimi kandırıyordum. Zaman kazanmaya çalışıyordum fakat kaçış yoktu. Artık sona gelmiştim.
Önce iğne başlığını aldım, kalem bölümüne taktım. Daha sonra 90 derecelik bir açıyla iğneyi yavaşça derime yaklaştırdım. Elimle beynimin verdiği mücadele için saniyelerin bilmem kaçta biri kadar zaman bekledim. Elim itmek istiyor fakat beynim müsaade etmemekteydi. En sonunda küçük bir ilerleme ile iğne artık yerleştirdim.
Sırada enjeksiyon olayındaydı. Can havliyle ve küçük bir dokunuşla bastırdım ve hızla iğneyi çekerek çıkardım bedenimden. Eşim iğneye bakarak, olmamış dedi.
Nasıl olmaz? gözlerle yalnızca bakabildim. İğneyi koltuğa fırlatarak, çocukça tavırlar sergiliyordum fakat hiç konuşmuyordum. Bu durumdan hiç hoşlanmadım.
Heyecanla yeniden denedim yine olmamıştı. Yeniden yeniden denedim ve 3. denememde yarısını enjekte etmiştim. En sonuncu denememde her şeyi anlamıştım. Sakin ve kontrollü olarak iğneyi yerleştirdim. Yavaş ve gözlemleyerek enjeksiyona başladım. Bu defa işlem tamamdı.
İğneyi öylece bıraktım ve oradan koşar gibi kaçtım. Galiba ölüyordum. Ben ne yapmıştım öyle. Etraf kararıyordu, kalbim atmaya başladı, hemen uzandım bir yere. Eşim geldi. Onun vermiş olduğu güvenle kendime geldim, rahatladım. Ama tedavim sonucunda minik yavrumuza kavuştuk.
Cetrotide Nasıl Yapılır?
1. Ellerinizi iyice yıkamalısınız. Ellerinizin ve kullanacağınız malzemeler olabildiğince temiz olması önemlidir.
2. İhtiyacınız olan her şeyi temiz bir alan üstüne koymalısınız.
3. Flakonun plastik kapağını çıkartınız. Aluminyum halka ve kauçuk tıpasını alkollu pamukla silmelisiniz.
4. Sarı renk işaretli enjeksiyon iğnesini alın ve koruyucusunu çıkartınız. Kullanıma hazır olan şırıngayı alın ve kapağını çıkartınız. Şırıngaya iğnesini takın ve iğne kapağını çıkartınız.
5. İğneyi flakonun kauçuk tıpasının merkezinden içeri itmelisiniz. Şırınga pistonunu yavaşça itip flakonun içine suyu enjekte etmelisiniz.
6. Şırıngayı flakonda bırakmalısınız. Çözelti berrak olunca ve artık kalmayacak kıvama gelene kadar yavaşça karıştırınız. Çözülme sırasında kabarcık olmamasına dikkat edin.
7. Flakonun bütün içeriğini şırıngaya çekiniz. Flakonun içerisinde çözelti varsa, flakonu ters çevirin, tıpanın tam içerisinde iğne açılana kadar iğneyi geri çekin. Tıpadaki yarık kısımdan bakarsanız, iğnenin ve sıvının hareketini kontrol edebilirsiniz. Flakonun bütün içeriğini geri çekmek önemlidir.
8. Şırıngayı iğneden ayırarak şırıngayı bırakın. Gri işaretli enjeksiyon iğnesini alın ve ambalajından çıkartın. İğneyi şırıngaya takın ve iğne kapağını çıkartınız.
9. Şırıngayı ters çevirerek pistonu hava kabarcıkları atılana kadar itiniz. İğneye dokunmayın veya herhangi bir yüzeye temasına izin vermeyin.
10. Göbek çevresinde enjeksiyon yerinizi belirleyiniz. İkinci alkollu pamuğu alarak enjeksiyon yerindeki deriyi temizleyin. Şırıngayı bir elinizde tutun. Diğer elinizle enjeksiyon yerinin etrafındaki deriyi hafifçe sıkıştırın ve sıkıca tutmalısınız.
11. Şırıngayı kalem tutar gibi tutmalısınız, yaklaşık 45’lik bir açı ile, derinin içine iğneyi tamamıyla batırınız.
12. Bir kerede iğne tam olarak batırılmalı, ardından tutulan deri bırakılmalıdır.
13. Şırınga pistonunu yavaşça geri çekin. Eğer kan görülürse, 14. adımda tarif edildiği gibi devam etmelisiniz. Kan görülmezse, pistonu hafifçe ileri iterek çözeltiyi yavaşça enjekte etmelisiniz.
14. Kan görüldüyse, iğne şırınga ile çekilerek enjeksiyon yerine hafifçe basınç uygulanmalıdır. Bu çözeltiyi kullanmayın, şırıngayı lavaboya boşaltmalısınız. 1. adımla yeniden başlayınız.
Cetrotide Ne İğnesi
CETROTİDE iğnesi büyüyen yumurtanın kontrol dışında çatlamaması için tedavi başlangıcından en erken 5-6 gün sonrasında uygulanan cetrotide iğnesi, gelişme aşamasında olan yumurtaların doktor kontrolü dışında çatlamasını engellemek için uygulanan bir iğnedir. İğnenin uygulanması da, gonal f gibi hormon iğneleri ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yukarda da sizlere nasıl yapıldığını ayrıntılarıyla sıraladım. Bu konuda en önemli unsur uygulama saatidir. Doktor hastasından hangi saatte bu iğneyi yapmasını istediyse tam olarak o saatte enjeksiyon yapılmalıdır. Aksi halde yumurta gelişimi dengesizleşebilir ve yumurtaların çatlaması planlanan zamandan önce çatlayabileceği için tüp bebek tedavisini yarıda bırakmak gerekebilir.
Cetrotide Kullanırken Yumurta Çatlar Mı?
CETROTIDE, luteinizan hormonu salgılatan hormonu (LHRH) denilen doğal hormonun etkilerini engellemektedir. LHRH, adet sürecinde yumurtlamayı artırır, luteinizan hormonu (LH) da hormonun salgılanmasını düzenlemektedir. Döllenmek için yalnızca olgun yumurta hücreleri uygun olduğu için, yumurtalıkların uyarılması tedavisi esnasında oluşabilecek erken yumurtlamayı engellemek için CETROTIDE kullanılmaktadır.
CETROTIDE hastalarda tam olgunlaşmayan yumurtlamayı engellemek için kullanılmaktadır. Yani oluşan yumurtanın erkenden çatlamamış için kullanılan bir iğnedir. Cetrotide iğne kullanımı sırasında yumurta çatlaması gerçekleşmez. İğnenin kullanım amacı da bunun içindir.
Klinik çalışmalarında CETROTIDE hasta menopozal gonadotropini ile beraber kullanımı sağlanmıştır.
Cetrotide Soğuk Zincir Mi?
Soğuk zincir denilince maddelerin bozulmadan tüketiciye ulaşabilmesi için belirli sıcaklık değerlerinde muhafaza edilmesi olarak tanımlanmaktadır.
CETROTIDE’ı 2°C – 8°C arasında buzdolabında saklamanız gerekmektedir. Açılmamış ürün orijinal ambalajı içinde, 30°C altındaki oda sıcaklığında üç aya kadar saklanabilmektedir. Dondurmayın veya buzdolabının dondurucu kısmına ya da buz kalıbına yakın yerlere koymamalısınız. Flakonları ışıktan korumak için orijinal ambalajında saklamalısınız. Bu durumda iğnemiz bir soğuk zincir konumundadır, kesinlikle saklama talimatına uyularak saklanması gerekir.