Saç Dökülmesi Neden Olur 2019
Erkeklerde çok sık meydana gelen saç dökülmesi zamanla beraber artıyor ve önlenmediği sürece kellik ile sonuçlanabiliyor. Erkek tipi saç dökülmesi olarak kadınlarda da meydana gelebiliyor ve aynen erkeklerdeki gibi aşırı rahatsız edici bir görüntü, kadınlarda erkek tipi kellik meydana getirebiliyor. Kadınlardaki saç dökülmesi erkek tipi olmadığı sürece çok rahatsız edici değildir ve az miktarda olan dökülmeler kalan saçlar sayesinde tolare edilebilir. Bu tarz dökülmeler genellikle vücuttaki vitaminlerin eksikliğine bağlı, strese yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkıyor olabilir. Her ne durumda olursa olsun erkeklerde de kadınlarda da bu saç dökülmesinin bir tedavisi vardır. Bu saç dökülmelerinin hepsinin bir nedeni olduğuna göre bu sebepleri ortadan kaldırınca da saç dökülmesi durabilir. İşte saçlarınızdaki dökülmelerin sebepleri;
Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri Saç Dökülmesi Neden Olur Erkek
Saç Dökülmesi Nedenleri
1-Fiziksel Stres
Her türlü travma, kaza, hastalık gibi fiziksel stres oluşturacak durumlar saç dökülmesine sebep olabilir. Saçların kendine göre bir döngüsü vardır ve bu döndü bozulduğu sırada saç dökülmesi başlar. Büyüme evresi, dinlenme evresi ve saçılma evresi diye 3 evreden oluşan saç döngüsü bir yerden kırılırsa eğer saçlarınızda dökülmeler meydana gelecektir. Herhangi bir kaza veya bu gibi durumlardan sonra 3 ile 6 ay içerisinde belirgin tarzda artmış saç dökülmeleriniz var ise bu dökülmelerin fiziksel stresten kaynaklandığı sonucuna varabilirsiniz.
2-Hamilelik
Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri arasında birinci sırada yer alan hamilelik hormonlardaki aşırı değişimden kaynaklanarak saç dökülmelerine neden olabilir. Ayrıca doğumdan sonra da meydana gelen bir saç dökülmesi olabilir. Bu saç dökülmesi de doğumun aşırı stresli ve aşırı tramvatik olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor.
3-A Vitamini Fazlalığı
Yapılan araştırmalara göre çok fazla A vitamini almak veya maruz kalmak da saç dökülmesi sebepleri arasında olabilir.
4-Protein Eksikliği
Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan beslenme bozukluğu saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Proteinden eksik beslenmeniz durumunda, diyetinizde çok fazla karbonhidrat bulunması ile beraber protein eksikliğinden kaynaklı olarak saç büyümeniz durabilir. 2 ay sonra belirgin şekilde saç dökülmeleriniz meydana gelebilir.
5-Erkek Tipi Kellik
Her 3 erkekten yaklaşık 2 tanesi bu tip kelliğe maruz kalabiliyor. Genlerin ve erkek hormonlarının neden olduğu başın arka kısmındaki kavanoz kapağı görüntüsü ve alın bölgesindeki koca bir M harfi ile karakterize edilebilir.
6-Genetik
Androjenik Alopesi adı verilen kadınlardaki erkek tipi saç dökülmesi olayıdır. Belli bir yaştan sonra ailenizdeki kadınlarda saç dökülmesi meydana geliyorsa sizin de saçlarınızın dökülmesi muhtemeldir.
7-Kadın Hormonları
Hamilelikte meydana gelen hormonal değişikliklerde nasıl saç dökülmesi meydana gelebiliyorsa menapoz döneminde de hormonların değişimine bağlı olarak saç dökülmesi meydana gelebilir. Menapoz döneminde erkek hormonu olan androjen hormonunun kafa derisinde artmasına bağlı olarak meydana gelebilen saç dökülmeleri ile karşılaşabilirsiniz.
8-Stres
Duygusal stresin fiziksel strese göre saç dökmesi ihtimali daha düşüktür ama yaşadığınız büyük tramvalar sonrası duyduğunuz üzüntü de saç dökülmelerine sebep olabilir. Sevdiğiniz birinin ölümü veya eşinizden boşanmanızın sonrasında saç dökülmeleriniz nadir de olsa başlayabilir. Saç dökülmesi zaten var ise bu duygusal stres durumu saç dökülmenizi arttırabilir.
9-Anemi
Demir eksikliği anemisine bağlı olarak meydana gelen saç dökülmeleri olabilir. Bu yüzden saç dökülmelerinizin nedenini anlamak için kan testi yaptırmanız zorunludur.
10-Hipotiroid
Boynunuzda bulunan tiroid bezi yaşam için kritik olan önemli hormonların üretilmesini sağlar. Bu kritik hormonların üretilmemesine bağlı olarak da hipotiroidi meydana gelebilir ve bu saç dökülmesi nedenleri arasındadır.
11-B Vitamini Eksikliği
Balık et ve nişastalı ürünlerde doğal olarak bulunan B vitaminini yeme alışkanlıklarınızı düzenleyerek vücudunuza alabilir ve eksikliğini giderebilirsiniz. B vitamini eksikliğine bağlı olarak meydana gelen saç dökülmelerini de engellemiş olursunuz bu sayede.
12-Ani Kilo Kaybı
Ani kilo kayıpları strese neden olabilir veya vücudunuzda olması gereken vitamin ve minerallarin eksilmesine neden olabilir. Bu yüzden ani kilo kayıplarınızda saç dökülmeleriniz meydana gelebilir.
13-Kemoterapi
Kanser hastalarını tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları da aşırı miktarda saç dökülmesine sebep oluyor.
14-Polikistik Over Sendromu
Bu da hormonal dengesizlikleri meydana getiren bir tür hastalıktır. Fazla miktarda androjenini bulunması, yumurtalık kistleri, kilo alımı ve kısırlığa kadar giden bir tablo oluşabilir. Bu tabloda saç dökülmesi de tabii ki kaçınılmaz.
15-Antidepresan ilaçlar
Bipolar bozukluk için kullanılan anti depresan ilaçlar ve ibuprofenler de saç dökülmesine neden olabilir.
16-Saç Stilleri
Kadınlarda genellikle bu nedenden ötürü saç dökülmeleri meydana gelebilir. Saçları şekillendiririrken aşırı derecede ısıya maruz bırakmak, kimyasallar kullanmak ve saçlara bakım için sürdüğümüz kimyasal ajanlar da saç dökülmesine sebep olabiliyor. Saç boyama sırasında kullanılan açıcılar da saç diplerinize zarar vererek saçlarınızın dökülmesine neden olabilir.
17-Yaşlanma
Yaş ile beraber saç dökülmesi çok sık meydana gelen bir olaydır.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Bölüme Gidilmeli
Saç dökülmesinin bir çok sebebi olduğundan dolayı insanlar hangi bölüme gideceklerine karara veremiyorlar. Saç dökülmesinini ilk sebeplerinden biri saç kökü ve saç derisi olduğundan dolayı dermatoloji yani deri hastalıkları ile ilgilenene cildiye bölümüne gitmeleri en doğrusudur. Doktorunuz gerekli tetkik ve işlemleri yapmanız için gerekli duyduğu taktirde sizi başka bölümlere yönlendirebilir.
Saç dökülmesi Nasıl Durur
Saç dökülmesinin durdurmak için öncelikle saç dökülmesinini nedenini iyi analiz etmeniz gerekiyor.
-Hormonal bir problem varlığından dolayı saç dökülmesi oluyorsa eğer hormonların normal hale getirilmesi gerekir dökülmenin durdurulması için.
-Strese bağlı oluşan dökülmeler mevcut ise hayatınızdaki stress kaynaklarını uzaklaştırmalı, daha relaks olmalısınız. Belki bunu aşmak için psikolog ile görüşebilirsiniz.
-Vitamin eksikliğine veya vitamin fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkan dökülmelerde kan testi yapıldıktan sonra anlaşılabilir. Doktorunuzun uygun gördüğü diyeti uygulayarak veya dışarıdan takviye alabileceğiniz vitaminler sayesinde saç dökülmelerinizden kurtulabilirsiniz.
-Saçlarınızı düzenli olarak taramanız saç dökülmelerinizi azaltacaktır
-Saçlarınıza düzenli olarak saç bakımı yapmanı, saçlarınızı onaracak olan saç maskeleri veya saç serumları kullanmanız halinde saç dökülmelerinizi azaltabilirsiniz.
-Saçlarınıza çok fazla ısı ve kimyasal uygulamayın. Sağlıklı beslenin ve düzenli bir hayat yaşayın. Beslenme şekliniz ve uyku saatiniz de saç dökülmelerinizi etkileyecektir.
-Genetik faktörlere bağlı olarak bir dökülme var ise bu dökülmelerin kaçınılmaz olduğunu bilmeniz gerekiyor. Doktorunuz ile görüşün ve ortada hiç bir sebep yokken saçlarınız dökülüyorsa, kullandığınız serumlar sonrası dökülme hala devam ediyorsa bu durumu kabullenmekten ve saç ekimi gibi alternatif yöntemleri denemekten başka bir şansınız kalmayacaktır.
Ne Kadar Saç Dökülmesi Normaldir?
Saç dökülmesi her insanda mutlaka olur. Kadın olsun erkek olsun bir çok çevresel faktörler veya hormonal faktörler nedeniyle saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Saç dökülmesini ciddiye alabilmeniz için gün içerisinde 100 den fazla saç telinin dökülüyor olması lazım. Günlük bir insanın kafasından 60 ile 100 arası saç teli dökülür ve bu normal bir rakamdır.