Düz Bacak Belirtisi Nedir? Düz Bacak Açma
Düz bacak nedir sorusunun cevabını vermeden önce eğri bacak nedir diye sormak gerekir. Eğri bacak her yaşta insanı hoşnutsuzluğa iten bir durumdur. Özellikle bebeklerde eğri bacak çok görülmektedir. Eğri bacaklara sahip çocuklar ayakta durduklarında, bacakları veya dizleri arasında gözle görülen ciddi bir oranda mesafe artışı görünümü vardır. Bu durum dışa doğru eğilimli bir bacak veya bacaklar sonucu oluşur. Yürüyüş yapıldığı anda yaylı bir görünüm olur. Bu vakalarda çoğunlukla, çocuklar anlamlı şekilde kiloludur. Eğri bacakların birkaç çeşidi mevcuttur.
- Fizyolojik Genu Varum; Genellikle 2 yaş altı çocukların çoğunda, fizyolojik bir şekilde eğri bacak görünümü bulunur. Bunu uzmanlar fizyolojik genu varum olarak adlandırır. Fizyolojik Genu Varumu olan çocuklarda, yaş ilerlemeye başlayınca eğri bacaklar düzelir ve 4 yaşlarında normal görünümüne kavuşur. Fakat D vitamini eksikliği açısından ise dikkatli olmak gerekir.
- Blount Hastalığı; Blount hastalığı ergenliğe gelmiş çocuklar da görülen hastalıktır. Bu durum kaval kemiğinin üst kısmında büyüme plağındaki sıkıntıdan kaynaklanır. Büyüme plakları bir çocuğun uzun olan kemiklerinin ucunda bulunur ve kemiklerin uzunlamasına büyümesini, erişkin kemik olan şeklini almasını sağlar. 2 yaş altı fizyolojik olan genu varum ile blount hastalığını ayırt etmek zor olabilir. 3 yaşına gelen çocukta bacakların eğriliğinde artış, ciddileşme ve röntgen ile teşhis konulabilir.
- Raşitizm; Çocuklarda eğri bacak durumu ve diğer kemik rahatsızlıklarına yol açan bir kemik hastalığıdır. Bu hastalık çocukların yeterli kalsiyum, fosfor ve D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu hastalık gelişmiş ülkelerde çok nadir olarak görülür. Bu rahatsızlık çocuklar ayakta dururken eğri bacak olarak görülür.
Düz Bacak Belirtisi Nedir?
Düz bacak belirtisi nedir denirse ilk akla gelen garip bir yürüyüş olarak görülür. Eğri bacak durumu tek ve çift taraflı olabilmektedir. Çocuklarda düz ve normal yürüme koordinasyonu mevcut fakat yürümeyi öğrenmede gecikme yoktur. Eğilme durumu açısında anne ve babalar dikkatli olmalıdır. Eğri bacaklar çoğunlukla ağrıya sebep olmaz. Ama tedavisiz olanlarda ergenlik dönemi zamanında kalça, diz ve ayak bileğine binen anormal stres nedeniyle rahatsızlık oluşabilir.
Fark edilme ve teşhis koyma şöyle olur. Doktor tam bir fiziki muayene ile çocuğu değerlendirir. Çocuk 2 yaş altı ise, sağlıklı ve simetrik bir eğri olan bacak mevcut ise doktor başka bir teste gerek olmadığını ve bunun bir fizyolojik eğrilik olduğunu söyleyip takip önerecektir. Fakat eğriliği tek taraflı bacakta ise Blount veya Raşitizm hastalığı açısından röntgen işlemi isteyebilir. Çocuğunuz 2 veya 2’nin üstünde bir yaşta ise büyük ihtimalle röntgen isteyebilir. Çocukların infantil Blount hastalığı veya Raşitizm olma olasılığı bu yaşlarda yüksektir. Hekiminizin bu hastalığın olup olmadığını araştırmak için kan tahlili ve röntgen isteyebilir.
Fizyolojik genu verum çocuk büyüdükçe düzelebilir. Çocuk 4 yaşına gelince genellikle normale döner. İnfantil blount hastalığında ve raşitizmde çocukta progresif eğrilik olabilir. İlerleyen zamanlarda eklemelerine binen anarmol bir stres nedeniyle ağrı oluşumu olabilir. Özellikle kemik sağlığı için D vitamini, Kalsiyum ve protein alımına çok dikkat etmek ve özen göstermek gerekir.
Düz Bacak Açma
Eğer sağlıklı bacaklara sahipseniz tam bacak açma hareketleri hakkında biraz konuşalım. Tam ve düz bacak açma nedir? Hanumanasana, maymun duruşu veya tam düz bacak açma duruşu olarak bilinen zorlu bir yoga pozu olmaktadır. Bu hareketi uygulamak için kalçanızın, hamstringlerin ve quadriceps kaslarınızın esnek biçimde olması gerekir. Oldukça zor bir hareket olsa da özellikle bazı esneme hareketleriyle vücudunuzu bu duruş için hazır hale getirebilirsiniz.
Hamstring kasları genellikle fazlasıyla sıkıdır. Günün büyük çoğunluğunu oturarak hareketsiz geçiririz. Bu durum bizde çoğunlukla bel ağrısı sorununa ve gergin veya kasılmış hamstringlere sebep olur. Tam bacak açma hareketini yapabilmek için bu kasların esnekliği çok önemli bir role sahiptir. Bu hareketi yapmaya yardımcı egzersizler mevcuttur. Vücut yapınızın gergin ve de kasılmış bölgelerini derinlemesine esnetmek için bu hareketleri uygularken her harekette iyice rahatladığınızdan emin olun. Vücudunuzun tam anlamıyla hazır olmadığı için vücudunuz bu pozisyonları yapmak için zorluyor olmak sakatlıklara neden olabilir.
Eklemlerinizde acı ve ağrı hissediyorsanız veya diz, kalça ya da başka bir bölgenizde acı birşey hissederseniz bu sorunlar gidene kadar hareketleri yapmayı bir süreliğine ara verebilirsiniz. Aslında birer yoga hareketi olan tam ve düz bacak açma hareketi yapmanıza yardımcı olmak amacı ile özellikle altını çizdiğimiz hamstring, kalça ve quadracepslerinize esneklik ve rahatlık kazandırmaya odaklanın. Her gün bu egzersizleri tekrar ederek kısa bir süre içinde dilediğiniz esnekliğe kavuşabilirsiniz.
Düz Bacak Egzersizleri
Düz bacak egzersizleri şunlardır;
- Oturarak Öne Eğilme Duruşu
Bu duruş bacak açma egzersizi deyince büyük önem taşıyan hamstringlerdeki esnekliği hafifçe arttırır. Bu hareketi güvenli bir durumda uygulamanıza yardımcı olmak ve de kalçanızı biraz yükseltmek için hafif yükselten bir örtünün üzerine oturabilirsiniz. Uygulaması ise iki ayağınızı da önünüze doğru uzatarak yere oturun. Nefes alarak omurganızı uzatın. Nefesinizi verin, göğsünüzü bacak üzerine getirmek için kalçanızdan destek alın ve ulaşabildiğiniz yerden ayak bileğinizi veya da ayaklarınızı tutun. Duruşunuzu bozmadan 6-7 defa derin nefes alın.
- Şekilli Baldır Hareketi
Bir basamağın kenarında ve de topuklarınızın hafif kenardan sarkacak bir biçimde durun. Tek ayak kısmınızın üstünde denge kurarak bir bacağınızı basamak üzerinden kaldırın ve baldır kaslarınızı kullanarak, kendinizi kaldırıp yeniden aşağı itin.Bir taraftan ise bir set yapın ,sonra diğer ayağınızla aynı hareketi tekrar ediniz.
- Kuvvetli Kalça Egzersizi
İki ayağınızı kalça hizasında ayrık olarak sırtınızı hafifçe duvara yaslayın. Sırtınızı duvara yaslayı, baldırlarınızı yere paralel şekilde dizleriniz ile parmaklarınızla aynı çizgide olacak pozisyonda kendinize doğru kaydırın.1 dakika boyunca bu şekilde kalın. İkinci defa 90 saniye yapın.
- Bütün Bacak Egzersizi
Hızlı bir şekilde koşacakmış gibi yerde başlama pozisyonunda durun. Yavaşça karın kaslarınızı gergin hale getirin ve bacak pozisyonunuzu değiştirin.Uzatmış olduğunuz bacağınızı göğsünüze doğru bir şekilde çekin ve diğer bacağınızı gergin hale getirin.Ritminizi ayarladıktan sonra hızlanıp bunu 30 saniye boyunca tekrarlayın.ikinci defa, 45 saniyeye çıkın.
- Baldır Çalışmaları
Dizlerinizin arasına bir futbol topu koyun. Yavaşça topu düşürmeden çömelin.Sırtınızı dik tutup karnınızı içinize çekerek topu dizlerinizin arasında sıkın.Sırtınızı en baştaki pozisyona götürüp yeniden tekrarlayın.
- İnce Bacak Egzersizi
İki ayağınızı kalça hizasında ayrık olarak sırtınızı dik hale getirin, sağ ayağınız ile geriye doğru bir adım atarak hamle yapma pozisyonuna geçin. Bu pozisyonu koruyup, ellerinizi kafanızın üstüne kaldırınız. Hafif bir açı ile sağa doğru eğilin ve yavaşça sağ ayağınızı yüzeyden çekin. El parmağınızdan ayak parmaklarınıza kadar düz bir çizgi oluşturun. Ayak parmaklarınızı ve de kaslarınızı tutabildiğiniz süre boyunca germeye devam edin.
Düz Bacak Kaldırma
Düz bacak kaldırma egzersizlerle yapılacak hale gelen bir harekettir. Bunun içinde egzersizler vardır. Mesela 4 ayak üzerinizde durun ve bant yardımıyla bir bacağınızın bileğine diğerinin diz arkasına gelecek bir şekilde takın. Düz olan şekildeki bacağınızı bandı gererek yukarı kaldırın. Her iki bacak ise 16 tekrardan oluşan 2 set yapın.
Düz Bacak Kaldırma Hangi Kasla Olur?
Düz bacak kaldırma hangi kasla olur sorusunun cevabı: Uyluk arka kas grubu ve uyluk ön kas grubu ile çalışılarak olur.
Düz Bacaklara Sahip Olmak İçin Ne Yapılmalı?
Düz bacaklara sahip olmak için ne yapılmalı diye sorarsanız; bunun için düzenli olarak egzersiz yapmamız gerekmektedir. Örneğin ayaklarınız kalça hizasında ayrık bir şekilde olup sırtınızı dikleştirin. Sağ ayağınızla geriye doğru bir şekilde adım atarak hamle yapma pozisyonuna geçiniz. Pozisyon şeklinizi koruyup ellerinizi kafanızın üstüne kaldırın. Hafif şekilde sağa eğilin ve ayağınıza doğru düz çizgi oluşturun. Olabildiğinizce durmaya çalışın.