Sponsorlu Reklam

Ameliyattan Hemen Sonra Nefes Alabilir miyim?

Sponsorlu Reklam

Ameliyattan hemen sonra nefes alabilirsiniz, eski usul tamponlar artık kullanılmıyor

Plastik Cerrahi ile tanışalı yaklaşık 25 yıl oldu. O zamandan beri burun estetiği düşünen hastaların sorduğu en önemli soru ameliyattan sonra tampon kullanımıyla ilgili. İlk asistanlık yıllarımda hastaların korkulu rüyası olan tamponlar bugün bile çoğu hastamı endişelendiriyor. Zannedilenin aksine burun içine yerleştirilen tamponların yapılan ameliyatın şekillenmesiyle çoğu zaman ilişkisi yoktur. Peki o zaman biz plastik cerrahlar burun estetiği ameliyatından sonra neden tampon kullanma ihtiyacı duyuyoruz?

Sponsorlu Reklam

Tamponlar öncelikle burun içinden olabilecek olası bir kanamayı durdurmak için kullanılır. Ayrıca burnun septum dediğimiz kısmına bir müdahale yapılmışsa bu bölümde erken dönem kan birikmesi olmasın ve sonra da şekil bozukluğu ortaya çıkmasın diye tamponlar her iki taraftan da kullanılabilir. Bu saydığım durumlar haricinde aslında tampon hasta için konforsuzdur, ameliyat sonrası şişlikleri arttırır ve uzun süre tutulduğunda enfeksiyon riskini arttırır.

Eskiden kullanılan tamponla gerçekten de hastaları ürkütecek kadardı. Burnun her bir tarafına yaklaşık 30 cm. uzunlukta tamponlar yerleştirilirdi ve tahmin edileceği üzere bu tamponların çıkarılması hasta için dehşet vericiydi. İlerleyen yıllarda daha akıllıca tamponlar üretildi. Yaklaşık işaret parmağınız kadar olan ve dokuya yapışma özelliği minimum olan bu tamponlar sayesinde hastalar çok daha rahat etti. Tamponlar çıkarılırken eskisine göre çok daha konforlu oldu. Bir de bu yeni dönem tamponların bazılarında hava delikleri de vardır ve hasta tam konforlu olmasa bile burnundan nefes alabilir.

Geldiğimiz son noktada yıllardır hiç tampon konmadan da rinoplasti yani burun estetiği yapılabilir. Ameliyat için kullanılan teknikler ve aletler o kadar gelişti ki artık burna çok daha az zarar vererek yani minimum travma oluşturarak burun ameliyatları yapılabiliyor. Hatta septuma müdahale edildiği durumlarda bile bu bölgede gereği gibi bir onarım yaptığınız takdirde tampon koymanız gerekmeyebilir. Tampon kullanılmadığı zaman öncelikle hastalarımız uyandıkları andan itibaren burundan nefes alabiliyorlar. Bu onların daha konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmelerine katkıda bulunuyor. Ayrıca tampon konmayan hastaların ameliyat sonrası dönemde göz kapağı ve yanaklarda oluşan şişlikleri çok daha az oluyor. Bu da yine ameliyat sonrası konfora katkıda bulunuyor. Tüm bunların sonucunda hasta daha az ağrı da hissediyor.

Sponsorlu Reklam

Genel olarak estetik ameliyatlar yıllar içinde daha az travmayla daha fazla sonuç elde etme yönünde gelişti. Burun estetiği de bundan payını aldı. Belki de biz cerrahlar yıllar süren tutucu alışkanlıklarımızı zor terk edebildiğimiz için bu gelişmelerden hastalarımız daha az yararlanabiliyor. Burun estetiğindeki bir önemli kolaylık da yukarıda bahsettiğim atravmatik uygulamalarla birlikte artık hastaların bir kısmı ameliyat olduktan sonra evlerine gidebiliyorlar. Yani hastanede bir gece kalmaları gerekmiyor. Bu konuda ileride daha detaylı bir bilgilendirme yapacağım.

Burun Estetiği Detaylı Bilgi İçin

Dr. Ahmet Sönmez

0541 345 45 00

bilgi@drahmetsonmez.com

Sponsorlu Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat