Sponsorlu Reklam

Anne Sütü Neden Azalır?

Sponsorlu Reklam

Anne sütü, bebeğin gereksinimine göre kendini ayarlayan olağan dışı bir mekanizmaya sahiptir. Sütün miktarının azalmasından dolayı hemen paniğe kapılmamak gerekmektedir. Çünkü anne sütünün azalmasına neden olan etkenleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bunlar; sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, yetersiz ve düzensiz beslenme ya da stres gibi durumlar sonucu oluşabilmektedir.

Sigaranın içinde bulunan nikotin isimli madde, emme uyarısıyla artan prolaktin salınımını azaltmaktadır. Bu durum sigara içen annelerde görülen kısa emzirme periyodunu açıklamaktadır.  Anne bebeğini az emzirdiğinde memeler süt üretim yeteneğini birkaç gün içinde kaybetmektedir. Çünkü süt üretimi için uyarı sadece bebeğin emmesiyle oluşan bir durumdur.

Sponsorlu Reklam

Annenin yoğun stres altında olması; gergin, endişeli, korkulu ve kaygılı ruh hali gibi durumlar süt üretimine olumsuz etki eden faktörlerdir. Süt azaldıkça bebek emmek istememekte ve bebek emmeyince de bir kaç gün içinde süt üretimi durmaktadır.

Anne sütü azalmasındaki bir diğer faktör ise kötü düzensiz ve yetersiz beslenmedir. Özellikle aç kalma durumlarında hormonlar süt üretimini bırakmaktadır. Sütün kaliteli ve bol olması için en önemli unsurların başında sıvı alımı gelmektedir. Süt sıvı olduğundan, susuz kalmak sütün azalmasına neden olabilmektedir.

Bunların dışında annenin gördüğü her hangi bir tedavi ya da ilaç var ise sütün azalmasına etken olmaktadır.

Sponsorlu Reklam

Anne Sütü Kesilmesi Belirtileri Nelerdir?

Anne sütünün kesilmesi pek çok kadın için oldukça endişe verici bir durumdur. Hem anne bebek ilişkisinin sona erecek olmasının korkusu hem de bebeğin yeterince iyi beslenemeyeceği düşüncesi anneler son derece kaygılandırmaktadır. Anne sütünün kesilmek üzere olduğunu gösteren işaretler bulunmaktadır. Bu belirtiler bebeğin memeyi reddetmeye başladığı zamanlarda ya da doymadığını hissettiğinde bazen de doğum sonrası ilk adet periyodu başlamasıdır.

 Diğerlerini sıralayacak olursak;

  • Bebek daha az kaka yapmaya başladıysa anne sütünü yeterince alamıyor olabilir.
  • Bebeğin kakasının koyu renkli olması da anne sütünün yeterince alamadığının göstergesidir.
  • Bebek daha az idrar yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir.
  • Anne sütünü yeterince alamayan bebeğin kilosu günden güne düşer.
  • Bebeğin sürekli meme araması bebeğin yeterince doymadığını gösterir.
  • Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağını işaret eder.

Emziren Annenin Sütü Neden Kesilir?

Anne çok iyi beslense bile sütü dış etkenlerde oluşan bazı durumlar sütü etkilemektedir. Sütün kesilmesinin en büyük nedeni, annenin sütüm yetecek mi diye kaygılanıp strese girmesidir. En çok da üzülme durumlarında hormonlara bağlı olarak süt kesilme durumları görülmektedir.

Bazen yorgunluk durumlarında da anne sütünün kesildiği bilinmektedir. Örneğin; gece boyunca ağlayan bebeğe sahip bir anne yeterince dinlenememektedir. Böyle durumlar yorgunluğa ve halsizliğe sebep olacağından anne sütü kesilebilmektedir.

Yeterli beslenmeyi başaran annelerin öğün araları çok uzun süreli olmamalıdır. Uzun süre aç kalma durumlarında da sütün kesildiği bilinmektedir. Ayrıca yeterli ve düzenli beslenmek tek başına yeterli değildir. Gün boyunca yeterli sıvı tüketimi de çok önemlidir.

Sponsorlu Reklam

Annenin ruh hali ile sütün salgılaması arasında mükemmel bir ilişki bulunmaktadır. Bebeklerini doya doya emzirmek isteyen annelerin olumsuz duygulardan ve stresten uzak durmaları gerekmektedir. Stres ve üzüntü; anne sütünün az gelmesinin birinci ve en önemli sebebidir. Süt hiç gelmese bile periyodik aralıklarla ve sık sık emzirme işlemine devam edilmelidir.

Bebeği doğru pozisyonda emzirmek de çok önemlidir. Buna çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer bebek doğru pozisyonda emmez ise süte tam olarak ulaşamamaktadır. Bu da her geçen gün sütün azalmasına sebep olmaktadır.

Ayrıca anne sütü bir kere kesildiyse hemen pes etmemek gerekmektedir. Süt üretimini artırmanın en iyi yolu sık sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve kaliteli bir şekilde dinlenmektir.

Sponsorlu Reklam

8 Aylık Bebeğim Var. Sütüm Azaldı. Neler Yapmalıyım?

Sütü azalan annelerin bebeklerini yeniden emzirebilmesi mümkündür. Âmâ bunun için uzmanların tavsiyelerine uyması, işbirliği yapması ve oldukça sabırlı davranması gerekmektedir. 8 aylık bebekler ek gıdaya başladığı için kimi anneler sık emzirmemektedir. Düzenli emzirmeme gibi durumlarda anne sütünde azalma durumları görülmektedir. Bebek sık sık emzirilerek süt salgısının arttırılması gerekmektedir. Bu durumda anne göğsü sık aralıklarla boşaltılmalıdır. Ayrıca sıvı alımına ve düzenli beslenmeye özen göstermelidir. Annenin yeterince dinlenmesinin sağlanması da çok önemlidir. Bu yöntemler uygulandığında süt salgısı kısa sürede artmaktadır. Bebek her iki memeyi 10-20 dakika arasında emmelidir. Günde 9 ila 12 kez emzirme işlemi yapılmalı ve 2-3 saat arayla emzirilmelidir. 3 gün içinde süt salgısı artmaz ise memeler her emzirme işleminden sonra 5-10 dakika sağılarak uyarılmalıdır.

Sütüm Azaldı Geri Gelir mi?

 Emziren annelerin dengeli beslenmesi ve her gıdadan alması gerekmektedir. Bazı besinlerin anne sütü oranını arttırdığı bilinmektedir. Sütü azalan anneler her emzirme işlemi sonrasında büyük bir bardak su içip 3-4 ceviz ya da badem yiyerek anne sütü miktarını arttırabilmektedir. Emziren annelerde süt miktarını artırmak için hayvansal proteine ağırlık verilmesi çok önemlidir. Anne gün içinde bebeğini bol bol emzirdiğinde, yeteri kadar su içtiğinde, gerektiği durumlarda pompa ile sağma yaptığında ve sağlıklı beslendiğinde sütünün arttığı unutulmamalıdır.

Bebeğim Emmiyor Sütüm Azaldı

Bir annenin sütünün artması ile ilgili umudunu asla yitirmemesi gerekmektedir. Bebeğin gelişimi için anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda emzirme sonrası mama verilmelidir. Emzirmekte ısrarcı olmak çok önemlidir. Çünkü sık yapılan emzirme işleminin süt üretimini artırdığı bilinmektedir.

Bir bebeğin emmeyi kabul etmemesine kısaca meme reddi denilmektedir. Bu ret, bir sağlık sorununa bağlı değil ise geçici bir süreçtir. Sağlık sorununa bağlı olan durumlarda, sorun tedavi edildiğinde bebek başarıyla emmeye devam edebilmektedir. Her şeyden önce annelerin böyle durumlarda sakin olunması gerekmektedir.

Bebeğin hangi nedenle emmeyi reddettiğini bulmak ve nedeni ortadan kaldırmak sorunu çözmek için yeterli olmaktadır. Bebeğin emmediği dönemde göğüs düzenli bir şekilde sağılmalı ve süt yapımının devamlılığı sağlanmalıdır. Annelerin sütün kesileceği endişesinden uzak durması ve bu dönemin çoğunlukla geçici olduğunun unutmaması gerekmektedir.

Memede süt kaç saatte birikir?

Memelerde süt oluşumu kişiden kişiye ve emzirme aralığına göre değişmektedir. 3 saatte bir 20 dakika bebeği beslemek memeyi boşaltmakta ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolmaktadır. Bu sebeple iş hayatına başlayan anneler, 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe süt sağım işlemi 4 saatte birde olabilir. Sütün sağılması fizyolojik düzenin devamı için çok önemlidir. Süt birikimi olmaması için daima sütün yoğun olduğu göğüsten başlanmalıdır. Bazen süt kanalları tıkandığında meme dokusu intihabı ve bunun sonucunda enfeksiyon durumları ile karşı karşıya kalınabilir. Yani göğüste süt birikmesi sonucunda göğüsler şişmekte, ağrı ve ateş gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Anne Sütü Yavaş Geliyorsa Ne Yapılmalıdır?

Yeni doğan bebeklerin oldukça az ve sık emdikleri bilinmektedir. Mide hacimleri çok küçük olduğundan az miktarda süt ile doymaktadırlar. Bebek emdikçe annenin sütü çoğalmaktadır.  Ancak annenin yaşadığı yorgunluk, stres, hastalık gibi durumlarda sütün gelmesi yavaşlayabilmektedir. Bu gecikmeler bebeklerin tepki göstermesine neden olmaktadır. Emmeye başlar başlamaz sütün ağzını doldurmasını isteyen bebek sinirlenerek memeyi bırakmak isteyebilir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda göğsünüzü işaret ve başparmağınızın yardımıyla U şeklinde sıkıp sütün geliş miktarını kontrol edebilirsiniz.

Emme işlemi aceleye getirilmemelidir. Anne ve bebeğin rahat ettiği pozisyonda bebek emmeyi bitirene kadar emzirme işlemine devam edilmelidir. Bu sayede süt oluşumu da olumlu yönde etkilenmektedir. Ayrıca stres ve üzüntü annenin sütünün az gelmesinin birinci ve en önemli sebebidir. Bol sıvı tüketmek, anne sütünü arttıran ikinci en önemli husustur. Emziren annelerin günde en az 3 litre su içmeleri gerekmektedir. Emzirirken de su içmeye devam edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat