Sponsorlu Reklam

MİKOSTATİN

Sponsorlu Reklam

Mikostatin etken maddesi olarak nintatin içermektedir. Oral süspansiyon şeklinde olan ilaç, yanaklarda, diş eti ve damaklarda yani ağız boşluğunda oluşan pamukçuk tedavisinde ve boğazda Candida mantarı tarafından oluşan enfeksiyonların yani iltihap oluşturan mikrobik hastalıkların tedavilerinde kullanılan bir ilaç türüdür.

Mikostatin Nedir?

Mikostatin’in içeriğinde her 1 ml’sinde 100.000 ünite nistatin yer almaktadır. İlaç plastik kapak ile kapatılmış 48 doz şeklinde cam şişelerde satışa sunulan, damlalıklı kapak ile beraber kullanıma hazır hafif, krem sarısı, opak saydam olmayan vişne ve nane aromalı, homojen süspansiyondur. İlaç enfesiyon giderici olarak bilinen antienfektifler olarak isimlendirilen bir ilaç grubunda yer almaktadır. Söz konusu olan ilaç ağız boşluğunda oluşan pamukçuk ve boğazda kandida ismi verilen bir mantar türünün neden olduğu iltihap oluşturan mikrobik hastalıkların yanı enfeksiyonların tedavilerinde kullanılan bir ilaç türüdür.

Sponsorlu Reklam

Mikostatin Ne İşe Yarar?

İlacin içinde yer alan etken maddesi nistatin olan oral süspansiyon, genellikle küçük bebeklerde görülen ağız boşluğunda meydana gelen aft, pamukçuk gibi mantar enfeksiyonlarının tedavilerinde kullanılan bir ilaç türü olarak satışa sunulmaktadır.

Mikostatin Nasıl Kullanılır?

Doktorunuz ilacı nasıl tarif ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Eğer doktorunuzun kullanmak için önerdiği dozdan emin değilseniz kesinlikle doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Tedavi döneminde kesinlikle doktorun tavsiyelerine uyulması şarttır ve yanlış kullanma ve tavsiyeler dışında uygulamalar ilaçtan beklemiş olduğunuz faydayı farklı şekilde etkileyebilir, hastalığın seyrini olumsuz şekilde ilerlemesine neden olabilir.

İlacınızı doğru şekilde almış olduğunuzdan emin olmak için doz ölçme aleti ya da damlalık yardımıyla kullanınız. İlacı ağzınıza alıp çalkalayınız ve ilacı yutmadan önce bir kaç dakika boyunca ağzımızda tutunuz.

Sponsorlu Reklam

Uygun kullanım ve doz uygulama talimatı;

Yeni doğan bebekler de kullanımı;

  • Günlük doz miktarı 4 kez 1 ya da 2 ml kullanılmalıdır.
  • Erken doğan yani prematüre ve kilosu az olan yeni doğan bebekler de ise günlük doz miktarı 4 kez 1 ml kullanılması yeterlidir.

Yaşlılarda kullanımı;

  • İlacı uygulamayı belirtilerinin ortadan kalktıktan sonra en az 48 saat daha devam ediniz. Eğer 14 günlük tedavinizden sonra hastalık belirtileri daha kötüye gidiyorsa ya da hala hastalığınız devam ediyorsa doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
  • Tedavinizin ilk bir kaç gününde hastalığın belirtilerine karşı bir rahatlama hissediyorsanız bile sizin için tavsiye edilen tedavi süreci bitmeden ilaca ara vermeyin ya da ilacı tamamen bırakmayın.
  • Mikostatin eğer etkisinden çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir görüşünüz var ise doktorunuza ya da eczacınıza danışmanız gerekmektedir.

Eğer kullanmanız gereken dozdan daha fazlasını kullanırsanız;

İlaç insan vücudu tarafından emilmesi çok az olduğu için gerekenden çok alınmasının ciddi etkilere yol açmaması beklenmektedir. Fakat çocukların kullanımında fazla kullanım olduysa doktorunuz ya da hastane ile bu bilgiyi paylaşmakta fayda var.

Sponsorlu Reklam

Eğer ilacı kullanmayı unuttuysanız;

İlacı kullanmayı unuttuğunuz zaman eğer bir sonraki dozu almanıza yakın bir zaman yoksa hatırladığınız zaman ilacı kullanabilirsiniz. Unuttuğunuz dozu dengelemek için çift doz almayınız.

İlaç tedaviniz sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler şu şekildedir;

Sponsorlu Reklam

Doktorunuz tedavinizin ne kadar süreceğini size belirtecektir. İlacı kullandıktan bir süre sonra kendinizi iyi hissetmeniz bile doktorunuza sormadan tedavinizi erkenden kesmeyin.

Mikostatin Yan Etkileri

Bütün ilaçların olduğu gibi Mikostatin’in de içerisinde yer alan etken maddesine karşı duyarlı insanlar olabilir ve bu kişilerde ilacın olası yan etkileri meydana gelebilir.

İlacın çok ciddi yan etkileri şu şekildedir;

  • İlacın yaratacağı alerji sonucunda yüz ve boğazda şişme
  • Aşırı duyarlılık

Eğer yukarda saydığımız durumlardan birisi sizde mevcutsa bunlar ilacın çok ciddi yan etkileridir. Hemen doktorunuza başvurun ya da evinize en yakın acil servise başvurunuz. Bu ciddi yan etkiler çok seyrek olarak rastlanmaktadır.

İlacın ciddi yan etkileri şu şekildedir;

  • Göz çevresi ve ciltte kan oturması
  • Şişlik
  • Kızarıklıkla seyreden iltihap

Yukarda saydığımız belirtilerden birisi sizde bulunuyorsa doktorunuza başvurunuz ya da evinize en yakın acil servise başvurunuz. Bu etkiler ciddi yan etkilerdir tıbbi müdahale gerektirebilir. Ciddi yan etkilerde çok seyrek rastlanan yan etkilerdir.

İlacın hafif yan etkileri şu şekildedir;

  • İshal
  • Bağırsak ve mide sisteminde rahatsızlık
  • Bulantı ve kusma
  • Ağızda irritasyon ya da duyarlılık
  • Kurdeşen dahil döküntüler

Yukarıda belirtilen yan etkiler ilacın hafif yan etkileridir. Her hangi birisi ile Karşı karşıya kalırsanız doktorunuza danışınız.

Kullanma talimatında bulunan ya da olmayan her hangi bir yan etki ile karşı karşıya kalırsanız bu durumu doktorunuza bildirin ya da eczacınıza danışınız.

Mikostatin kaç yaş

Mikostatin’i her yaştan insanlar kullanabilmektedir. Yeni doğan çocuklardan tutunda yaşlılara kadar her insanın rahatlıkla kullanabileceği bir ilaç türüdür. Yalnızca kullanım doz miktarları kişinin yaşına kilosuna göre farklılık göstermektedir. Özellikle de yeni doğmuş çocuklarda dikkat edilmektedir.

Mikostatin antibiyotik mi?

Bir çok insan Mikostatin oral damlanın antibiyotik mi yoksa değil mi araştırma yapmaktadır. Mikostatin bebeklerde ve yetişkinlerde ağız boşluğunda meydana gelen pamukçuk mantarının tedavisi için uygun olan bir ilaç türüdür. Mikostatin bir antibiyotik ilaç değildir sadece antifungal bir ilaç türüdür. Antifungal ilaçları genelde mantar tedavilerinde kullanılmaktadır. Bu ilaç genellikle yeni doğmuş bebeklerde kullanılmaktadır ve kesinlikle antibiyotik içermemektedir.

Mikostatin Kullananlar

  1. Kullanıcı; kızım mi yeni kucağıma almışken ağzında beyaz beyaz bir şeyler oluşmaya başladı bende panikledim. Pamukçuk olduğunu söylediler karbonatlı su ile ağzını temizlememi de eklediler. Ben ne yapsam geçiremedim daha sonra doktora götürdüm. Doktorumuz bize Mikostatin verdi ve kullanma şeklini bir güzel anlattı 14 gün kullanmanızı da ekledi bizde düzenli olarak kullanmaya başladık ve 14 gün gelmeden bebeğimizin ağzı düzeldi. Ama biz yine de ilacı kullanmayı bırakmadık 14 gün boyunca devam ettik daha sonra yeniden doktora gittik bebeğimin iyi olduğunu ilacı bırakabileceğimizi söyledi.
  2. Kullanıcı; Bebeğimi 1. Ayı dolunca doktora kontrole gittik. Genel muayene için. Doktor muayene sırasında bebeğinizde pamukçuk başlangıcı olduğunu söyledi ve bize Mikostatin verdi. Ayrıca günde 3 defa karbonatlı su ile ağzının kenarlarını silmemizi de önerdi. İlacı bende göğüs ucuma sürdüm ve kısa bir süre sonra çok şükür hastalık ilerlemeden hemen atlattık.
  3. Kullanıcı; oğlumun ağzında yara gibi bir şeyler çıktı ve hemen doktora götürdük. Doktor muayene ettikten sonra aff olduğunu söyledi ve bize Mikostatin kullanmamızı önerdi. Doktorumuzun önerisi ile kullanmaya başladık resmen mucize gibi ilk kullanmada hemen etkisini gösteren bir ilaç. Aflar hemen gitti. Fakat ilacı biz kullanmaya devam ettik doktorumuzun belirlediği güne kadar düzenli bir şekilde kullandık.
  4. Kullanıcı; benim evde muhabbet kuşum var ve sürekli olarak tıksırmaya başladı. Bizde ne olduğunu bir türlü anlayamadık ve bir veterinere götürdük. Veteriner bize Mikostatin kullanmamızı söyledi. Kuşumuzun trikomonas enfeksiyonu olduğunu bundan dolayı sürekli olarak tıksırdığını söyledi. Ben ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat