Sponsorlu Reklam

Orkide Bakımı Evde Nasıl Olur

Sponsorlu Reklam

Orkide bakımı dışarıdan ne kadar zor bir olaymış gibi görünse de tahmin ettiğiniz kadar zor bir şey değil. Kadınların en çok sevdiği çiçeklerden biri olan ve tıpkı kadınlar gibi hassas olan orkideyi büyütmek ve hayatta tutmak aslında çok da zor değil. 26 bin küsür türü olan orkideyi sizler için araştırdık ve orkide hakkında bilmek istediğiniz bütün soruların cevaplarını bir araya getirdik. Orkide Güneşi Sever Mi ? Orkide Toprağı Nasıl Olur ? Orkide Toprağı Ne Zaman Değiştirilir?Orkide Ne Zaman Açar gibi bir çok sorunun cevabını sizler ile paylaşacağız. Orkidesi olanlar ve evde orkide yetiştirmek isteyenler dikkatle inceleyin.

Orkide Seçimi Nasıl Yapılır

Sponsorlu Reklam

Evinizde yetiştirmek için orkide alacaksanız göz alıcı renklere sahip olan bu ihtişamlı çiçekleri iyi araştırmanız gerekir. Alacağınız doğru orkide ile emeklerinizin karşılığını alabilir, eviniz ile uyum sağlayan bir bitki edinmiş olursunuz.

Orkideyi tercih ederken öncelikle çiçek açmamış olanları veya ufak çiçeklileri tercih etmelisiniz. Orkideler senede bir defa çiçek açtığı ve bir ay içerisinde onları döktüğü için orkidenize bakmaya doyamadan orkideniz çiçeklerini dökmüş olacaktır.

Orkide seçiminde bir de yapraklarına çok dikkat etmeniz gerekir. Yapraklarında güneş lekeleri bulunan veya çok yıpranmış yapraklara sahip olan orkideleri tercih etmeyin.

Sponsorlu Reklam

Orkide alırken mümkün olduğu kadar büyük orkideler almaya çalışın. Orkidenizin evinizi sevmesi ve eve uyum sağlaması gerektiğinden küçük olan orkideler için bu biraz daha zor olabilir.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılmalı

Orkide bakımında daha doğrusu tüm bitkilerin bakımında dikkat etmeniz gereken 3 ana unsur var;

-Su

-Toprak

Sponsorlu Reklam

-Güneş ışığı

Bu temel ihtiyaçların haricinde orkide yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bir kaç kritik husus daha var. Bir orkidenin hayatta kalması için temel bazı ihtiyaçları vardır bunlar;

-Orkide saksısının alt kısımlarında veya yan kısımlarında fazla suyu atacak deliklerin olması gerekiyor

Sponsorlu Reklam

-Günde en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar ama parlak güneş ışığına değil, dolaylı olarak güneş ışığına maruz kalması gerekiyor.

-Sürekli olarak nemli olan ama aşırı ıslak olmayan, su birikmemiş toprağa ihtiyaç duyar

-Ayda bir kez gübre ile besleme ve gerektiğinde budama da orkide yetiştirirken dikkat etmeniz gereken hususlar arasında.

-Orkide bakımı için en uygun sıcaklık oda sıcaklığıdır ve 24 derecedir. Aşırı sıcak ortamlarda orkideyi hayatta tutamazsınız ve ölür.

Orkideyi ilk kez yetiştiriyorsanız ve bu konuda çok tecrübeniz yok ise büyütmesi kolay olan, daha az hassas olan orkide türlerinden başlamanız gerekiyor. Bazı orkideler özel koşullar gerektiriyor ve ışık seviyesi ve nem seviyesi çok ince bir çizgide oluyor. Büyütmek için fazla çaba gerektiriyor.Orkide saksınızı ıslak çakıllarla dolu bir tabağa yerleştirirseniz orkide gerekli nemi oradan kendi kendine sağlayacaktır. Nemli çakılları sakın orkidenin içerisine koymayın, orkidenizin köklerinin yapısını bozabilir. Orkidenizin daha iyi büyümesi için gübre tarzı toprağı besleyen ürünleri kullanmaktan çekinmeyin. Diğer bitkiler için kullanılan gübrenin sadece dörtte birini orkide için kullanmanız uygundur.

Orkide Toprağı Nasıl Olur

Orkideniz için öğütülmüş ağaç kabuğu kullanabilirsiniz. Bununu yanında yosun da orkide yetiştirmek için ideal alanlardan biridir. Çiçekçilerden özel orkide toprağı karışımları da alabilirsiniz.Orkide için diğer bitkilere kullandığınız toprağı kullanmayın. Bu orkidenizin boğulmasına ve çökmesine sebep olabilir.

Orkide Güneşi Sever Mi

Orkide aşırı hassas bir çiçek olduğu için çok güneşe maruz bırakmamak gerekiyor. Kısmen gölgeli alanlarda büyüyebilen orkidenin gün içinde 6 saatten fazla güneş almamasına özen göstermelisiniz. Bu sırada da direkt olarak güneşe maruz bırakmak yerine dolaylı olarak güneş görmesini sağlayın. Orkidelerinizi doğuya bakan balkon ve pencerelerinizde tutabilir bu şekilde sabah güneş doğarken ki kısıtlı miktardaki, yakıcı olmayan güneşi almasını sağlayabilirsiniz. Güneye bakan pencereler veya balkonlar orkide için büyük bir tehdit oluşturabilir. Gün boyunca güneş ışığına maruz kaldığı taktirde orkidelerinizi kuru ve ölüme mahkum olur.

Orkidelerinizi tamamen güneşten uzaklaştırmak yerine tül perde ile fazla güneş ışığına maruz kalmasını engelleyebilirsiniz. Özellikle öğle vakitlerinde güneşten uzaklaştırmak zor geliyorsa, orkidenin yerini değiştirmek istemiyorsanız tül perde ile güneş ışığından koruyabilirsiniz.

Orkide bakımı sırasında orkideye verdiğiniz su miktarı ekstra az veya ekstra çok değilse, orkidenizin kendini saldığını ve iyi durumda olmadığını görürseniz bunun nedeni de güneş ışığının az olması olabilir. Güneş ışınının çok olması ne kadar zararlı ise az olması da o kadar zararlıdır. Bu gibi durumlarda orkidenizi daha iyi ışık alacak pencere kenarlarına taşıyabilirsiniz.

Orkide Ne Kadar Aralıklarla Sulanmalı

Orkideyi sulamak için belirli bir aralık yoktur. Orkidenin su ihtiyacı tipine, cinsine ve yaşadığı ortamın nem miktarına göre değişir.Diğer bitkilere nazaran sulanması daha kolay bir çiçektir. Çok fazla suya ihtiyaç duymayan orkidenin köklerini zaman zaman kuru bırakmamız da gerekebilir. Ortalama olarak 5 günde bir orkideyi sulamanız onun için yeterlidir. Sulamadan önce parmağınız ile saksının içini kontrol edebilirsiniz. Parmağınızı bitkinin toprağına daldırın ve kuru hissediyorsanız bitkiyisulayın. Nemli hissediyorsanız da birkaç gün sulamayın, suya ihtiyacı olmadığının göstergesi olabilir.

Orkide Nasıl Sulanır

Orkide sularken bitkiyi doğrudan değil de bitkinin içinde bulunduğu toprağı sulamanız gerekiyor. Bitkinin yapraklarının arasına su girdiği zaman çürüme meydana gelir. Taç çürümesi adı verilen bu olayda yapraklar çürüyor ve en sonunda bitki ölür.

Orkideyi sularken dikkat etmeniz gereken ayrıntılardan biri de suyun çok kireçli olmamasıdır. Kireçli sular ve aşırı klorlanmış sular orkidenize zarar verecektir.

Orkide Ne Zaman Açar

Orkide sürekli açan bir çiçek değildir ve sene içerisinde bir kez çiçek üretir. Bir ay boyunca çiçekleri üzerinde kalır. Orkidenin çeşidine göre kışın açan orkideler veya yazın açan orkideler vardır. Genel olarak orkidelerin çiçek açma dönemi ise ağustos ayı ile eylül ayları arasındadır.

Orkide Uyuması Ne Demek

Orkideleriniz bütün çiçeklerini dökerse tedirgin olmayın. Bir yıl içerisinde tekrar açacaktır. Bir yıl içerisinde orkideniz çiçek açmaz ise orkide uyumuş demektir. Bu da köklerin boğulması anlamına gelir ve toprağının, büyüme ortamının değişmesi gerektiğini gösterir. Böyle durumlarda gübre kullanarak veya yumurtayı haşladığınız suyu sürekli olarak sulamada kullanarak orkidenizin beslenmesini sağlayabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat