Sponsorlu Reklam

Sağılmış Anne Sütü

Sponsorlu Reklam

Doğumdan sonra bazı özel durumlarda anne sütünün sağılması gerekmektedir. Bu yöntem, anne sütünün artması ve devamlılığı konusunda da etkilidir. Özellikle anne ile bebek bir süre ayrı kalacaksa sağılmış süt verilmelidir. Bebeğin prematüre doğmuş olması ve yoğun bakım ünitesinde kalması ya da annenin işe başlaması gibi durumlarda da bu yönteme başvurulmaktadır. Bebeğin emmesi yeterli değil ise annenin memeleri çok süt dolduysa ya da annede meme başı problemi oluşmuşsa bu yöntemden sıklıkla faydalanılmaktadır. Annenin ilaç kullanması gerektiği durumlarda da önceden sağılmış anne sütü bebeğe verilmelidir.

Sağılmış Anne Sütü Nasıl Verilir?

Bebeğin ilk aylarda beslenmesi için anne sütü oldukça önemlidir. Bazı durumlarda anne sütü geç gelebilmekte ya da erken kesilebilmektedir. Annenin çalışmak zorunda olması gibi durumlarda bu yöntem oldukça faydalıdır.

Sponsorlu Reklam

Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kap içinde toplanabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce mutlaka soğutulmalıdır. Soğutulmuş süt bebeğe verilmeden önce süt dolu kap, akan sıcak bir suyun altında ya da fazla kaynar olmayan ocakta ısıtılmış bir miktar suyun içinde ılıtılmalıdır. Süt ılıtma için mikrodalga yöntemi asla kullanılmamalıdır.

Anne Sütü Saklaması Süresi Nedir?

Anne sütünün maksimum saklama süresi derin dondurucuda 3 aydır. 3 ay boyunca sütü anneler gönül rahatlığı ile kullanabilmektedir. Buzdolabında saklama süresi ise en fazla 3 gündür. Esasen sütü saklama yöntemi, ne kadar muhafaza etmek istenildiğine bağlıdır.  Anne sütü, oda sıcaklığında ortalama 3 saat tazeliğini korumaktadır. Sütü dileyen anneler gönül rahatlığı ile derin dondurucuda muhafaza edebilmektedir. Anne sütünü buzdolabında ya da derin dondurucuda saklamak en sağlıklı yöntemdir. Bu yöntemlerle anne sütü tazeliğini belirli bir süre korumaktadır.

Anne sütünü özellikle yaz aylarında dışarıda bekletmemek gerekmektedir. Anne sütü sıcakta bozulabilecek özelliktedir. Anne sütünü dolapta uzun süre ve güvenle saklamak için süt saklama poşetlerinin kullanılması önerilmektedir. Anne sütü saklama poşetlerinin üzerine sütün sağıldığı gün ve saat açıkça yazılmalıdır. İlk sağılan süt ilk önce içirilmelidir ve mümkün oldukça gündüz sağılan sütleri gündüz, gece sağılan sütler ise akşam saatlerinde verilmelidir. Çünkü gece ve gündüz sağılan sütlerin içerikleri birbirinden farklı olmaktadır. Örneğin; gece sütünün içinde bebeği rahatlatıcı ve daha sakince uyumasını sağlayacak bir içerik bulunmaktadır.

Sponsorlu Reklam

Anne Sütü Oda Sıcaklığında Kaç Saat Durur?

Anne sütünün içeriğinde bulunan mineraller ve vitaminlerin herhangi bir kayba uğramadan bebeğe aktarılması için geçirilecek süre oda sıcaklığında maksimum 3 saattir. Burada önemli olan bekleme sırasında sütün hava ile temasının olmamasıdır. En önemli detay, anne sütünü mutlaka temiz bir kapta ve ağzı kapalı biçimde saklanmasıdır. Buzdolabında bekletilen anne sütü ısıtabilmekte ve oda sıcaklığına getirildikten sonra bebeğe içirilebilmektedir.

Anne sütünün saklama süreleri;

  • Oda sıcaklığı 25 derece ise 6 saate kadar
  • Oda sıcaklığında 27 derece ise 4 saate kadar
  • Oda sıcaklığında 9 derece ise 8 saate kadar
  • Buzdolabında 4 derecede 24 saate kadar
  • Derin dondurucuda ise -19 derecede 3 ay kadar bekleyebilmektedir.

Anne Sütü Kaç Derece Olmalı?

Sağılmış anne sütü, 22 derece olan oda sıcaklığında en az 6 ila 8 saat kadar tazeliğini korumaktadır. Hava sıcaklığı arttıkça bu süre de azalmaktadır. Bebek bu sütü bitiremezse buzdolabına konulup sonra tekrar bebeğe verilebilmektedir.

Anne Sütü Biberonda Saklanır mı?

Sütte oluşabilecek toksinleri önlemek adına 7 ve 3 rakamı bulunan geri dönüşüm simgeleri ile belirtilen kaplar tercih edilmemelidir. Yarı bulanık, yumuşak ve 5 rakamı taşıyan geri dönüşüm simgesi olan ve kabın altındaki ‘’pp’’ harflerinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca biberonları arındırma işleminden geçirmek gerekmektedir. Çünkü anne sütü temasta bulunduğu tüm mantarları, bakterileri ve virüsleri öldürmektedir. Biberonlar, ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir özelliktedir.

Sağılan Anne Sütü Isıtılır Mı?

Anne sütü direk olarak ateşte ısıtılmamalıdır. Kaynatmak ya da aniden çok sıcak suya koyma işlemi de önerilmemektedir. Buzluktan çıkan anne sütü, ılık su ile dolu bir kâsede poşetiyle ya da saklama kabıyla koyup bekletilmelidir. Sütü ısıtmak için mikrodalga işlemi kesinlikle kullanılmamalıdır. Mikrodalgada bebeklere verilecek hiçbir besin ısıtılmamalıdır. Mikrodalgada ısıtılma işlemi, moleküler parçalanmayı meydana getirmesi sebebi ile yiyecek ve içeceklerin DNA’sını bozabilmektedir. Sıcaklığını kontrol etmek için de bileğe birkaç damla süt damlatma işlemi uygulanmalıdır.

Sponsorlu Reklam

Buz Dolabındaki Anne Sütü Isıtılır mı?

Dondurucudan çıkan anne sütünü buzdolabının içerisine alarak çözülmesini beklemek gerekmektedir. Daha sonra saklama kabı veya biberon içeresinde sıcak su dolu bir kaba sokarak içilecek sıcaklığa getirmek kullanılabilecek en iyi yöntemdir. Dondurulup sonradan çözülmüş süt, buzdolabında en fazla 24 saat kadar saklanabilmektedir. Çözülen süt yeniden dondurularak kesinlikle saklanmamalıdır. Oda sıcaklığını veya buzdolabında azami bekleme süresini aşmış anne sütü asla tüketilmemelidir. Annenin tükettiği yiyeceklere göre sütün rengi değişebilmektedir. Dondurucuya giren süt genleştiği için ağzı kapalı kaplarda dondurulmalıdır.

Anne Sütü Neden Sağılır?

Her zaman en ideal olan bebeği normal emzirme yöntemi ile mümkün oldukça çok beslemektir. Emzirme esnasında ten tene temas ve birlikte geçirilen zaman çok kıymetlidir. Bebeğini duygusal gelişim için emzirme çok faydalıdır. Ancak annenin işe dönmesi ya da bebeğin yanında olamayacağı gibi durumların ortaya çıkması emzirme işlemi engellemektedir. Meme ucunda oluşan yaralar ve bebeğin memeden süt almayı reddetmesi gibi durumlar da çok etkilidir. Emziren annelerin gece dinlenme ihtiyacının olması sebebi ile süt sağma işleminin yapılması gerekmektedir. Süt sağmak için farklı birçok yöntem bulunmaktadır.

  1. Elle Sütü Sağma;

Göğsün dış kısmından göğüs ucuna doğru yapılacak masaj ile süt akışı başlatabilmektedir. Bu hareketleri düzenli olarak devam ettirerek süt akışı devam ettirilebilmektedir. Ancak bu yöntemle süt sağmak, daha fazla zaman ve gayret gerektiren zahmetli bir yöntemdir.

Sponsorlu Reklam
  1. El Pompasıyla Süt Sağmak;

El pompasıyla süt sağmak elle süt sağmaya göre daha pratik bir yöntem olarak bilinmektedir. Göğsün kahverengi bölümüne el pompasının ortası denk getirilip pistona bastırarak süt sağılmaktadır.

  1. Elektrikli Göğüs Pompası ile süt sağmak;

Süt sağma işleminin en hızlı ve pratik şekilde yapılacağı yöntem, elektrikli göğüs pompalarıdır. Elektrikli göğüs pompaları tekli ve çiftli olarak satılmaktadır. Tekli pompada iki göğsü tek tek sağmak gerekmektedir. Oysa çiftli pompada her iki göğsü aynı anda sağmakta ve işlemi tekli pompaya göre daha az zamanda bitirmektedir. Özelikle ofiste çalışan zamanı kısıtlı annelerin her dakikası kıymetli ve değerlidir. Bu dönemde çiftli pompayı tercih etmek anneler inanılmaz bir kolaylık sağlamaktadır. Anne sütü, tıkanık ve şiş memeyi rahatlatmak için de sağılabilmektedir. Çökük bir meme başından emmeyi öğreninceye kadar bebek oldukça zor beslenmektedir. Memeyi istemeyen bir bebeği, emmekten hoşlanmayı öğrenene kadar besleyebileceğiniz en uygun yöntem budur. Anne ya da bebek hasta ise sütün akmasını önlemek için de süt sağabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapat